Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zo maak je carrière als gastvrouw in de horeca

Werk je graag met mensen en vind je het heerlijk als ze het naar hun zin hebben? Ben je een echt horecadier en lijkt het je geweldig om in deze sector aan de slag te gaan? Dan kun je besluiten om te gaan solliciteren naar een functie als gastvrouw. Meestal heb je daarvoor wel een opleiding nodig. Een (voor)opleiding is vaak niet verplicht, maar een opleiding in de hospitality kan wel goed van pas komen. Zo kun je onder meer de mbo-opleiding gastvrouw of receptioniste / hostess volgen. Zelfs als je weinig opleiding hebt genoten en een BBL-opleiding doet, kun je het helemaal maken als gastvrouw.

Aan de slag als gastvrouw

Als je aan de slag gaat als gastvrouw, ontvang je de bezoekers en begeleid je ze binnen de horecagelegenheid of het evenement. Je zorgt ervoor dat iedere gast zich gewaardeerd en welkom voelt. Meestal wordt deze functie in de horeca ook wel omschreven als ‘hostess’. Let op: een gastvrouw in de horeca is iets totaal anders dan een gastvrouw in de zorg. Zorg er dus voor dat je op de juiste baan solliciteert. Als gastvrouw kun je onder meer aan de slag binnen een restaurant, een hotel of een andere gelegenheid.

Zorg ervoor dat iedereen zich welkom voelt

Het is jouw taak gasten te ontvangen en te begeleiden. Je deelt een hapje of folder uit en geeft informatie over het menu. Daarnaast dien je klachten en vragen professioneel af te handelen. Ook zorg je ervoor dat de omgeving uitnodigend en netjes is. Dit alles om ervoor te zorgen dat je gasten zich welkom en gewaardeerd voelen. Neem dus even de tijd voor een praatje, luister naar wat ze willen en loop even met ze mee. Geef een goede eerste indruk. Want als de eerste indruk niet goed is, moet je flink je best doen om het weer goed te maken.

Kom spontaan over

Gastvrouwen moeten goed kunnen communiceren, zonder de drukte en tijd uit het oog te verliezen. Een praatje maken moet kunnen, maar blijf niet te lang bij één gast hangen. Stel vragen en denk met ze mee. Onderbreek ze niet. Probeer ook zoveel mogelijk te bepalen wat je gasten wel of niet willen.

Glimlach vaak en probeer spontaan over te komen. Je kunt niet alleen in een restaurant gaan werken, maar bijvoorbeeld ook hostess in een Plinko casino worden. Daarbij is het de bedoeling dat je in de studio – met een camera op je gezicht – toch nog jezelf bent en het spel Plinko in het live casino in goede banen leidt. Zo’n baan is zeker niet voor de verlegen types en het is een behoorlijke uitdaging. Of je nu in een restaurant, in een hotel of in een live casino werkt, spontaniteit is altijd erg belangrijk als gastvrouw.

Maak het je gasten naar de zin

Maak het je gasten naar de zin. Noem ze nooit ‘klanten’, maar gasten. Op die manier zet je altijd een stapje extra voor je gasten. Heeft de gast een hond mee, bijvoorbeeld omdat hij hulpbehoevend is? Zorg er dan voor dat de hond een bakje water krijgt. Weet de gast niet zo heel goed wat hij moet bestellen, doe dan gerust een aanbeveling van het menu wat je zelf lekker vindt. Is er twijfel over twee drankjes, laat ze dan een klein beetje van beide proeven.

Wees als Anne, de beste gastvrouw van Nederland: creatief en flexibel. Laat zien dat de gast echt welkom is en je net dat stapje extra zet. Op die manier komen je gasten nog een keer terug!

Wees niet nep

Veel gasten hebben een hekel aan neppe gastvrouwen. Een nepglimlach opzetten is niet de bedoeling. Als je je dag niet hebt, pak je even een momentje voor jezelf en ga je weer door met je werk. Blijf jezelf en wees enthousiast. Stap over je eigen schaduw heen en besef dat je altijd in dienst van de gast bent. Heb je een hart voor horeca, dan komt jouw enthousiasme volledig uit jezelf. Zo maak je vanzelf carrière. Gastvrij zijn betekent dat je altijd jezelf bent. De horeca en een baan als gastvrouw is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Alleen de creatieve gastvrouwen die oog hebben voor de gast, zullen uiteindelijk het best beoordeeld worden. Jouw taak gaat verder dan alleen het eten serveren of een tafel wijzen. Je zorgt ervoor dat je gasten graag terugkomen, omdat de service er zo goed is. Dat gaat het gemakkelijkst, als je volledig jezelf bent.

0