Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zo kun je gescheurde en kapotte nagelriemen herstellen

In het dagelijkse leven krijgen onze handen de hele dag door veel te verduren. Heb je vaak last van kapotte nagelriemen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze te herstellen. Als je hier niets tegen doet, dan is de kans groot dat de beschadigingen toenemen. Ook kunnen er dan bijvoorbeeld ontstekingen ontstaan waardoor je er nog meer last van kunt gaan krijgen. De huid rondom de nagel is belangrijk en zorgt voor bescherming. Met de volgende tips kun je de gescheurde en kapotte nagelriemen weer in goede staat krijgen.

Voorkom droge nagelriemen

Je kunt een nagelriem vergelijken met een elastiekje: deze kan erg ver rekken, maar zal op een gegeven moment scheuren. Wanneer de nagelriemen droog zijn, loop je een grotere risico dat de nagelriem inscheurt of kapot gaat. Ook kunnen droge nagelriemen gaan vastzitten en je nagelgroei belemmeren. De nagelriem moet dan inscheuren zodat de nagel door kan groeien… en dat is niet fijn.

gescheurde en kapotte nagelriemen herstellen

Wat zijn de risico’s van kapotte nagelriemen?

Bij een kapotte nagelriem loop je een groot risico op ontstekingen onder de nagelriem en daar kom je vaak moeilijk vanaf. Soms moet er zelfs een dokter aan te pas komen en dit wil je natuurlijk vermijden! Om te voorkomen dat een infectie ontstaat, is het dus erg belangrijk om je nagelriemen goed te verzorgen. Ben je gek op tuinieren? Vooral dan moet je je nagelriemen goed verzorgen. Het klinkt misschien raar, maar aarde droogt de nagelriemen uit en veroorzaakt vaker ingescheurde nagelriemen. 

Ook de nagel zelf kan beïnvloed worden door vastzittende, droge nagelriemen. Alle nagels groeien immers en een nagel zal vooruit willen, terwijl de droge, vastzittende nagelriem haar daarbij tegenhoudt. De nagelriem scheurt in, maar als dat niet gebeurt, leidt de nagel mee en kan daardoor zelfs lichtelijk vervormen, omdat ze niet kan doorgroeien zoals ze dat wil.

Trek velletjes van de nagelriem nooit los

Zit er een los velletje aan een ingescheurde nagelriem, trek er dan niet aan, maar knip het hooguit voorzichtig af. Peuter er ook niet aan. Vooral als het plekje af en toe steekt, wordt uw aandacht er nogal eens naar toe getrokken en de neiging om eraan te komen is dan vaak groot. Trekken en peuteren veroorzaken echter altijd grotere beschadigingen en zijn ook niet de oplossing van het probleem. U kunt alleen meer last van het beschadigde stukje krijgen.

Zo kun je gescheurde en kapotte nagelriemen herstellen

Hoe moet je je handen behandelen om scheurtjes te voorkomen?

Om te beginnen kun je de handen goed scrubben. Laat je handen een tijdje weken in warm water zodat de huid zachter wordt. Door gebruik te maken van een verzorgende hand scrub kun je de huid voorzichtig behandelen. Het is af te raden om een body scrub te gebruiken, omdat daar vaak grotere korrels in verwerkt zijn waardoor je de kapotte nagelriemen niet echt kunt verbeteren. Masseer de handen en scrub de nagelriemen voorzichtig. Maak vervolgens de nagels en de nagelriemen goed schoon.

Het is belangrijk om lief te zijn voor je handen. Zorg goed voor de huid en de nagelriemen. Als er beschadigingen zijn, ga er dan niet aan lopen trekken of probeer het niet los te knippen. Er zijn speciale hulpmiddelen om je nagelriemen mee te behandelen zoals een bokkenpootje. Wil je op een goede manier gebruik maken van dit hulpmiddel, wikkel dan een watje om het uiteinde zodat je nagels niet beschadigen bij het gebruik hiervan.

Masseren en speciale olie voor de nagelriem

Het masseren van de huid rondom de nagels kan ook werken als herstellend middel voor de nagelriemen. Maak gebruik van een speciale olie waarmee de huid gevoed wordt en voldoende vocht kan behouden. Als je dit in de avond doet, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, dan kan de olie in de huid trekken. Dit zal het herstellend vermogen van de huid en van de nagelriemen kunnen bevorderen.

gescheurde en kapotte nagelriemen

Gebruik een goede crème om de handen, en vooral de nagelriemen, voor het slapen gaan mee in te smeren. Er is ook speciale ontstekingsremmende nagelriemcrème en speciale olie voor nagelriemen, maar die zijn nogal duur. Gewone vaseline, handcrème of amandelolie doen het meestal even goed. Zelfs zonnebloemolie kan goed helpen en is niet duur in het gebruik.

Handschoenen gebruiken bij nat of vuil werk

Wie erg droge nagelriemen heeft kan het beste huishoudhandschoenen dragen bij vuil en nat werk. Smeer dan wel van tevoren de handen en vooral de nagelriemen al in met olie of vette crème. Het dragen van handschoenen bij natte werkjes kan overigens ook het ontstaan van kloven aan de toppen van de vingers voorkomen.

0