Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zo kun je een vloerkleed gebruiken om een ruimte groter te doen lijken

De meeste mensen hebben minstens één kleine kamer of ruimte in hun huis die ze groter zouden willen hebben. Zelfs als je de ruimte fysiek niet kunt vergroten, zijn er manieren om het gevoel van een grotere ruimte te krijgen door het gebruik van goed geselecteerde decorelementen. Een vloerkleed is een van die elementen. Of je nu kamerbreed tapijt hebt of een vloerkleed dat over een ander type vloer ligt, het kiezen van het juiste tapijt kan ervoor zorgen dat je ruimte groter aanvoelt. Hier zijn enkele tips om dat te laten gebeuren.

Door kamerbreed tapijt in een kamer te installeren, kan de ruimte groter lijken door continuïteit te bieden. Veranderende vloeroppervlakken zorgen voor visuele start- en eindpunten voor het oog. Als een tapijt zich daarentegen van muur tot muur uitstrekt, is er niets dat het oog tegenhoudt, waardoor de indruk wordt gewekt dat de ruimte groter is dan deze is.

ruimte groter doen lijken door gebruik van vloerkleed

Tips voor vloerkleden

De sleutel tot het gebruik van een vloerkleed om een kamer groter te laten lijken, is om de juiste maat vloerkleed te kiezen. Een veel voorkomende decoratie fout die mensen maken, is het kiezen van een vloerkleed of tapijt dat te klein is, waardoor de kamer er schokkerig en onsamenhangend uitziet en daardoor kleiner lijkt. De exacte maat van het vloerkleed dat optimaal is voor de kamer, hangt af van verschillende factoren, waaronder de plaatsing van de meubels. Onthoud altijd dat alle meubels in een kamer bovenop het tapijt moeten staan. Als het niet mogelijk is om dit te bereiken, zorg dan in ieder geval dat de voorpoten van grotere meubelstukken op het vloerkleed komen te staan.

Welke kleur moet je kiezen?

De meeste mensen zijn bekend met het idee dat lichte kleuren een ​​kamer groter laten lijken dan donkere kleuren. Dat betekent echter niet dat je overal in huis wit of gebroken wit tapijt hoeft te leggen. Door in de hele ruimte lichtere tinten van je favoriete kleur te gebruiken, kun je de ruimte namelijk ook visueel vergroten. Ook reflecteren lichtere kleuren meer zonlicht (of kunstlicht) dan donkere kleuren, waardoor het toegenomen licht in de ruimte bijdraagt ​​aan een meer open gevoel.

Het gebruik van patronen

Als je ervoor kiest om een ​​patroon in het tapijt of vloerkleed te hebben, zorg er dan voor dat de grootte van het patroon op de juiste manier is aangepast aan de grootte van de kamer. De typische vuistregel is: grotere patronen voor grotere kamers; deze regel is echter niet absoluut en hangt meer af van de hoeveelheid zichtbare vloeroppervlakte. 

Een kleine kamer met niet veel meubels kan bijvoorbeeld een groter patroon aan, terwijl een groot gebied dat vol staat met meubels een kleiner patroon nodig heeft. De vloerbedekking is een belangrijk onderdeel van de inrichting van de kamer en kan een grote impact hebben op het algehele gevoel van de kamer. Het kiezen van de juiste vloerbedekking kan helpen om het gebied groter te laten lijken.

0