Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zo kom je gezond de herfst door!

Naarmate de levendige kleuren van de zomer overgaan in de warme en gezellige tinten van de herfst, ondergaan onze routines en levensstijlen een transformatie. Met koelere temperaturen, vallende bladeren en de terugkeer van de kou is het een seizoen dat unieke kansen en uitdagingen met zich meebrengt. In dit artikel geven we je praktische herfst gezondheidstips en inzichten om dit betoverende seizoen te maximaliseren met prioriteit voor jouw fysieke en mentale gezondheid. Van het aannemen van een fitness routine tot het omarmen van seizoensgebonden voeding!

Neem een vitamine D-supplement

Het stimuleren van je humeur en het ondersteunen van het immuunsysteem in de herfst kan essentieel zijn voor jouw welzijn wanneer er minder zonlicht is en het risico op seizoensgebonden ziekten groter is. Vitamine D speelt een rol bij de regulering van de stemming en de immuunfunctie en kan in deze tijd van het jaar relevant zijn. Als je overweegt om vitamine D aan te vullen, volgen hier enkele herfst gezondheidstips en overwegingen:

 • Raadpleeg een zorgverlener: Voordat je begint met een supplement regime, is het raadzaam om een arts of diëtist te raadplegen. Zij kunnen een passende dosering aanbevelen en de voortgang volgen.
 • Dosering: De aanbevolen dosering vitamine D is afhankelijk van jouw omstandigheden, zoals jouw huidige vitamine D-niveau, leeftijd en gezondheid. Je arts kan de juiste dosering bepalen.
 • Vitamine D-test: Sommige zorgverleners kunnen een bloedtest aanbevelen om jouw vitamine D-niveau te meten. Dit kan bepalen of je een tekort hebt en kan de juiste dosering bepalen.
 • Soort vitamine D: Er zijn twee vitamine D-supplementen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 is effectiever bij het verhogen van het vitamine D-gehalte in het bloed. jouw zorgverlener zal je echter adviseren over de meest geschikte vorm.
 • Blootstelling aan zonlicht: Als je je huid aan natuurlijk zonlicht kunt blootstellen, kan dit een aanvulling zijn op vitamine D-suppletie. Zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D-productie in het lichaam.
Zo kom je gezond de herfst door

Eet gezond en seizoensgebonden

Eten in het seizoen is een geweldige manier om te genieten van verse, voedzame maaltijden. Hieronder volgen enkele herfst gezondheidstips over gezonde voedingstips om te overwegen bij het plannen van uw herfstmaaltijden:

 • Wortelgroenten: Wortelen, zoete aardappelen, bieten en rapen zijn in overvloed aanwezig in de herfst. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen.
 • Winterpompoen: Soorten als butternut-, eikel- en spaghettipompoen zijn in het seizoen in de herfst. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten vitamines en antioxidanten.
 • Appels en peren: Herfst is het seizoen van appels en peren, en deze vruchten zijn gezonde snacks en toevoegingen aan zoete en hartige gerechten. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en antioxidanten.
 • Kruisbloemige groenten: Broccoli, bloemkool en spruitjes pieken in de herfst. Ze zijn uitstekende bronnen van vitamines, vezels en antioxidanten.
 • Donkergroene bladgroenten: Boerenkool, snijbiet en spinazie gedijen goed bij koudere temperaturen. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten vitamines en mineralen zoals magnesium.
 • Pompoen: Een goede bron van vitamine A, vezels en kalium. Je kunt er soepen, taarten, muffins en hartige gerechten zoals pompoenrisotto mee maken.
 • Noten: Herfst is het seizoen waarin amandelen, walnoten, pecannoten, enz. worden geoogst. Noten zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.
 • Paddestoelen: Wilde paddenstoelen en verschillende gekweekte soorten voegen een unieke smaak en textuur toe aan gerechten en bieden tegelijkertijd voedingsstoffen zoals vitamine D en B-vitamines.
 • Kruiden: Salie, rozemarijn en tijm zijn populair in herfstrecepten.
 • Volle granen: Voeg volle granen toe zoals quinoa, farro en gerst. Ze zijn rijk aan vezels en bevatten essentiële voedingsstoffen.
 • Magere eiwitten: Combineer je gerechten met magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis en tofu om uitgebalanceerde en smakelijke maaltijden te creëren.

Bij het bereiden van herfstmaaltijden kun je seizoensgebonden voedsel gebruiken om de smaak en voedingswaarde te maximaliseren. Overweeg ook om een deel in te maken of in te vriezen om de hele winter van te genieten.

Zo blijf je gezond in de herfst

Plan een check-up

Routine onderzoeken, ook bekend als preventieve of jaarlijkse check-ups, zijn om verschillende redenen waardevol:

Vroegtijdige opsporing van gezondheidsproblemen

Wellness-onderzoeken omvatten vaak het bekijken van jouw medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek en het bespreken van symptomen of zorgen. Door middel van deze onderzoeken kunnen zorgverleners problemen vroegtijdig identificeren wanneer ze beter te hanteren en te behandelen zijn. Vroegtijdige opsporing kan leiden tot betere resultaten en kan zelfs levens redden.

Risicobeoordeling

Tijdens een onderzoek evalueert de arts de risicofactoren voor verschillende aandoeningen, waaronder hartziekten, diabetes, kanker en andere. Dit ontwikkelt een persoonlijk plan om die risico’s te verminderen of te beheersen door middel van veranderingen in levensstijl of medische interventies.

Preventieve onderzoeken

Routine onderzoeken omvatten vaak aanbevolen onderzoeken en tests op basis van leeftijd, geslacht en risicofactoren. Deze onderzoeken kunnen aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en bepaalde tumoren detecteren voordat er symptomen optreden.

Vaccinatie-updates

Jouw arts kan ervoor zorgen dat je up-to-date bent met vaccinaties en noodzakelijke herhalingen aanbevelen.

gezond de herfst door

Medicijnen beoordeling

Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, is een check-up een gelegenheid om de medicijnen, doseringen en mogelijke bijwerkingen te bespreken. Indien nodig kunnen aanpassingen of wijzigingen worden aangebracht.

Gezondheidseducatie

Wellness-onderzoeken stellen je in staat om begeleiding te krijgen over voeding, lichaamsbeweging, stress management en andere factoren die jouw welzijn beïnvloeden. Zorgverleners kunnen advies en hulpmiddelen geven voor het behouden van een gezonde levensstijl.

Controle van de geestelijke gezondheid

Jouw emotionele en mentale welzijn is een essentieel onderdeel van je gezondheid. Check-ups kunnen het bespreken van stress, angst, depressie of andere zorgen omvatten. Artsen kunnen indien nodig begeleiding, verwijzingen of behandelingen aanbieden!

0