Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zo houd je in de zomer de warmte uit huis

Tijdens warme zonnige dagen kan de temperatuur binnenshuis ook flink oplopen. Hoe zorg je ervoor dat jouw huis koel blijft in de zomer, zonder dat je veel geld kwijt bent aan dure airconditioning of zonneschermen?

Hieronder geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je huis met warm weer niet in een sauna verandert.

Hou de zon buiten

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon, zeker tijdens de middaguren. Zonwering aan de buitenkant werkt daarbij natuurlijk het allerbeste. Klein budget? Een makkelijk en betaalbaar alternatief is het plaatsen van een screen met zuignap.

Ramen en deuren sluiten

Deze tip gaat misschien tegen je gevoel in, maar hou bij warmte je deuren en ramen zoveel mogelijk dicht. Zeker op het heetste moment van de dag.

Hou ook deuren binnenshuis zoveel mogelijk dicht. De vertrekken waar de zon op staat kunnen snel opwarmen. Door deuren gesloten te houden blijft de rest van je huis lekker koel.

Ventileren

Zodra het buiten weer enigszins afgekoeld is kun je ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Hiermee zorg je niet alleen voor verkoeling, maar ververs je ook de lucht in je huis.

Warme lucht heeft de neiging op te stijgen. Zet daarom ook een raam open op je hoogste verdieping, indien mogelijk. Zo zorg je ervoor dat de warme lucht sneller uit huis is.

Goedkope airconditioning

Je hoeft geen dure airco aan te schaffen om voor wat verkoeling te zorgen. Een ventilator is veel goedkoper. Je kunt het verkoelende effect nog wat vergroten door een schaal of pan met ijsblokjes voor de ventilator te plaatsen. Hiermee creëer je een extra koele luchtstroom die niet onderdoet voor die van een dure airco!

Warmtebronnen

Vermijd binnen koken tijdens hete dagen. Kies voor maaltijden waar je geen fornuis of oven voor nodig hebt. Of stel het koken uit tot het koeler is en je ramen en deuren open kunt zetten om te ventileren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker te gaan barbecueën.

Huisdieren en planten

Vergeet niet dat huisdieren en planten ook last kunnen hebben van de warmte. Plaats manden of kooien in de schaduw en zorg voor voldoende vers drinkwater. En houd kwetsbare planten uit de brandende zon door kranten tussen de plant en het raam te plaatsen.

Zorg goed voor jezelf

Zorg tijdens hete dagen voor voldoende verkoeling. Neem een lauwe douche of bad. Een koud voetenbad kan ook wonderen doen. Draag daarnaast lichte, makkelijk zittende kleding en zorg voor voldoende drinken.

0