Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Woningaanpassingen die je beter door een specialist kunt laten uitvoeren

Heb je net een woning gekocht en wil je die helemaal naar je zin inrichten? Of je woont misschien al jaren in je huis en wil het eindelijk verbouwen of aanpassen zoals je dat al zo lang wil. In functie van hoe handig je bent, kun je sommige klussen makkelijk zelf uitvoeren. Andere laat je beter door een professional uitvoeren. Je wil namelijk dat het eindresultaat perfect is en dat je woning conform is aan de regelgeving van veiligheid en gezondheid. Vooral bij de wijziging in de constructie van je woning of bij precisiewerken vraag je best hulp aan een expert. Wil je bijvoorbeeld een extra raam of een extra deur, vloeren leggen of een trap dichtmaken? Dit zijn werken waar je zelf niet zomaar aan begint. Werk hiervoor samen met een expert.

Wees je eigen binnenhuisarchitect

Bij een woningaanpassing is een degelijk plan van cruciaal belang. Bedenk voor jezelf wat je precies wil. Maak bijvoorbeeld een moodboard, zoek mooie interieur foto’s op internet en ga zelf op zoek naar voorbeelden. Zo zie je al in je gedachten hoe het er bij jou thuis zal uitzien na de woningaanpassingen. Ga met je plannen bij een specialist en bespreek grondig wat je precies wil. Bespreek de materialen, de woonstijl en hoe jij het resultaat ziet. Overleg gerust ook met de specialist welke werken je zelf kan uitvoeren en welke je aan hem overlaat.

Woningaanpassingen zelf doen of laten doen?

Wil je geld besparen of vind je het gewoon leuk om zelf aan de slag te gaan? Dan kan dit gerust! Neem nu het voorbeeld van een trap dicht maken. De specialist zal bijvoorbeeld een muur metselen of de trap afwerken met panelen. Onder de trap kan hij de ruimte van een ingebouwde kast voorzien. Jij kan bijvoorbeeld voorstellen om de schilderwerken zelf op te nemen. Denk aan het leggen van een nieuwe vloer. Misschien wil je zelf de oude vloer er wel uithalen. Het leggen van de nieuwe tegels is dan weer vakmanschap.

Hou het vooral veilig

Hierboven gaven wij al de raad dat je je werkzaamheden het beste met een specialist bespreekt en overlegt wat je zelf zal doen. Laat bij je besprekingen zeker ook de veiligheid aan bod komen. Je kan nu eenmaal niet zelf zomaar een muur uitbreken, een schouw wegkappen of een deel van je plafond weghalen om een trap te installeren. Jouw veiligheid en de veiligheid van je woning is van cruciaal belang. Vaklui weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Vertrouw op hun expertise. Het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is hier zeker ook van toepassing. Laat iedereen doen waar hij of zij goed in is. Dan zit je volledig goed met je project.

0