De overheid wil ongevallen met drones voorkomen en daarom zijn er regels voor recreatief gebruik van drones. Mensen die met drones vliegen in Nederland zijn verplicht zich aan een aantal regels te houden. Ze mogen bijvoorbeeld niet hoger vliegen dan 120 meter met een drone. Als je een drone hebt, controleer dan of deze gedekt wordt door je WA-verzekering.
Registratie
Alle drone-operators moeten zich registreren, met uitzondering van drones zonder camera en die minder dan 250 gram wegen en speelgoed drones die een CE-markering voor speelgoed hebben. Je schrijft je in bij de Rijksdienst voor het Voertuig (RDW). Hiervoor vraagt je bij de RDW een registratienummer drone-operator aan. Dit nummer moet zichtbaar zijn op jouw drone(s).
Er zijn 3 categorieën drones:
– open
– specifiek
– gecertificeerd
De categorie bepaalt welke vergunning je nodig heeft. Categorieën worden bepaald door het vliegrisico van de drone. Het risico hangt onder meer af van het gewicht van de drone, jouw kennis en de locatie van de vlucht. Elke categorie heeft specifieke regels.
Open categorie
De open categorie is voor dronevluchten met een laag risico. Deze categorie is onderverdeeld in 3 subcategorieën:
– A1 (tot 500 gram, klasse-identificatielabel 0 en 1 of geen): mag over mensen vliegen maar niet over grote groepen mensen
– A2 (tot 2 kilogram, klasse-identificatielabel 2): moet minimaal 50 meter horizontale afstand houden tot personen;
– A3 (tot 25 kilogram, klasse-identificatielabel 2,3, 4): moet ver van mensen vliegen en minimaal 150 meter van stedelijke gebieden.
Vlieg je met een lichtgewicht drone en vlieg je niet in de buurt van veel mensen, dan gelden in het algemeen de volgende voorwaarden:
– je mag met je drone niet hoger vliegen dan 120 meter
– je moet je drone altijd in het zicht hebben
– de drone mag niet meer wegen dan 25 kilogram
– je mag de drone niet gebruiken om gevaarlijke stoffen te vervoeren
– je mag de drone niet gebruiken om iets te laten vallen
– je moet altijd voorrang verlenen aan andere vliegtuigen
– je mag geen no-fly zones betreden (deze vind je gemakkelijk met de GoDrone app van de Luchtverkeersleiding)
– je moet jouw vlieglocatie wijzigen wanneer hulpdiensten in uw buurt actief zijn
De belangrijkste regels voor het recreatief gebruik van drones zijn als volgt:
– Een privé drone mag niet meer wegen dan 25 kg (inclusief vracht).
– Er zijn plekken waar je niet met een drone mag vliegen, zoals boven mensenmassa’s of de bebouwde kom of in de buurt van luchthavens en andere no-fly zones.
– Je moet de drone altijd in het zicht houden.
– Het is niet toegestaan om hoger dan 120 meter te vliegen, zowel boven de grond als boven water.
– Het is niet toegestaan om in het donker te vliegen.
– Je moet altijd voorrang geven aan andere vliegtuigen, helikopters en zweefvliegtuigen. Dit betekent dat je direct moet landen als je een vliegtuig ziet naderen. Je moet ook uit de buurt blijven van ongeval scènes, omdat een drone nood- en politiehelikopters in de weg kan staan.
Je kunt jouw drone gebruiken om luchtfoto’s te maken voor persoonlijk gebruik. Dit wordt aangemerkt als ‘recreatief gebruik’. Het is echter niet toegestaan om de privacy van anderen te schenden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om iemand stiekem te filmen. Als je een persoon wilt filmen of fotograferen, moet je eerst toestemming krijgen.
Je hoeft geen drone verzekering te hebben om recreatief met drones te vliegen, hoewel dit wel wordt aanbevolen. Niet alle soorten WA-verzekeringen dekken schade veroorzaakt door drones. Als jouw drone materiële of lichamelijke schade veroorzaakt, kan de benadeelde je aansprakelijk stellen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je WA-verzekering drone-gerelateerde schade dekt!