Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wel of niet met de auto?

Het is voor iedereen een onzekere tijd en zeker voor de autobranche. Gaan mensen nu juist over tot aanschaf van een auto omdat ze verre willen blijven van het openbaar vervoer? Of kiezen ze voor thuiswerken en laten dat hele vervoer voor wat het is? Oftewel: kopen mensen nog auto’s? De cijfers laten vooralsnog een somber beeld zien. 

Het is momenteel de beste manier van vervoer: fietsen! Heerlijk in de frisse buitenlucht die de herfst met zich meebrengt en geen last van ongenode medepassagiers. Met het OV wil je momenteel gewoonweg niet reizen. 

Als je verder moet reizen kun je maar beter met de auto gaan

Natuurlijk kun je niet overal met de fiets naartoe. Als je verder reizen moet, kun je maar het beste voor de auto kiezen. Zeker als je in je eentje reist, is dat momenteel een van de meest veilige manieren om je te verplaatsen zonder dat je besmet kunt raken met covid-19. 

Natuurlijk is dat een stuk kostbaarder dan fietsen, maar je kunt door je goed te verdiepen in de kosten van een auto veel geld besparen. Vergelijk bijvoorbeeld verschillende autoverzekeringen met elkaar. Je zult zien dat er een juiste autoverzekering voor jou bij zit die helemaal zo duur niet is. Bovendien; het openbaar vervoer is ook niet gratis. 

In juli van dit jaar werden er vier procent meer auto’s verkocht dan in het jaar daarvoor. Bovenstaand zou daar best wel eens de oorzaak van kunnen zijn. Behalve dat een auto vrijheid biedt en comfortabel is, is het momenteel een veilig vervoersmiddel. Die stijging in verkoop bleek echter niet van lange duur want in augustus zakte die markt met ruim twintig procent ten opzichte van 2019. En de meest actuele cijfers laten wederom een flinke daling zien. 

Wel of niet met de auto naar het werk

Er lijkt op deze manier een paradox te ontstaan. Aan de ene kant willen mensen het liefst zelfstandig reizen en dus de auto daarvoor inzetten, aan de andere kant blijven er ook weer een groot aantal mensen thuis omdat ze niet naar het werk kunnen vanwege de kans op de coronabesmettingen. En wat als je zelfs in quarantaine moet? De auto staat dan in beide gevallen stil. En wie koopt er dan een nieuwe? 
De komende maanden zal duidelijk worden hoe deze markt zich verder gaat ontwikkelen en welke keuze mensen gaan maken. De auto lijkt daarmee misschien nog wel het product dat het meest verbonden is met de economische schommelingen in een onzekere tijd als deze. Wie zijn baan op de tocht ziet staan, gaat niet zo snel tot aanschaf over. Wie mobiel wil blijven in een tijd als deze, kan eigenlijk weer niet zonder een auto. Die laatste groep overweegt misschien juist wel de aanschaf ervan in plaats van te kiezen voor reizen met het openbaar vervoer. Niemand wil het risico op besmetting lopen. In dat geval is de aanschaf van een auto voor de hand liggend. Een auto kopen is een flinke uitgave en direct je auto verzekeren is noodzaak, evenals het betalen van wegenbelasting. Daarentegen, als het gaat om de gezondheid zijn keuzes sneller gemaakt. De tijd zal het uitwijzen.

0