Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat te doen tegen schimmels in huis?

Heb je zwarte vlekken op de muren, op het plafond of in de gordijnen? Deze plekken worden waarschijnlijk veroorzaakt door schimmel. Schimmels in huis zijn geen teken van een slechte hygiëne, wel kan het negatieve effecten hebben op de gezondheid. Gelukkig is schimmel goed te verwijderen en zijn er verschillende manieren om schimmel in de woning te voorkomen.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn heel kleine paddenstoelen. Ze verspreiden zich door middel van sporen, die je met het blote oog niet kunt zien. Deze sporen komen via open ramen en deuren binnen en blijven achter op oppervlakten zoals plafonds, muren en gordijnen. Het binnenkomen van schimmelsporen in het interieur is onvermijdelijk. Het ontwikkelen van schimmels is wel te vermijden.

Wat is de oorzaak van schimmels in huis?

Schimmels ontstaan als er veel vocht is. Dat kan condensatievocht zijn, een hoge luchtvochtigheid, maar ook optrekkend vocht of lekkage. Je ziet schimmels dan ook vaak in de muren van een douche, bijkeuken of kelder.

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat schimmel wordt veroorzaakt door een slechte hygiëne. Schimmelsporen zijn overal in huis aanwezig. En ook al maak je iedere dag de muren schoon, de eerstvolgende keer dat de deur opengaat komen de sporen weer mee naar binnen om zich af te zetten op de muren.

Zijn schimmels in huis gevaarlijk?

Schimmels in de woning zijn niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Als je er langer aan blootgesteld wordt, kunnen schimmels wel vervelende klachten veroorzaken. Vooral mensen die luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem hebben kunnen hier last van krijgen. Schimmels verergeren vaak de klachten. Last van de luchtwegen is een veelgehoorde klacht, daarnaast kun je last krijgen van onder meer geïrriteerde slijmvliezen, prikkende, rode ogen en een rode huid. Ook mensen die geen luchtwegaandoening hebben kunnen hier last van krijgen.

Hoe voorkom je schimmels in huis?

Tegen schimmelsporen in huis is dus niets te doen. Wel zijn er manieren om te voorkomen dat de sporen zich ontwikkelen. Het terugbrengen van de luchtvochtigheid is daar een van. Schimmels houden van een luchtvochtigheid hoger dan 60%. Ventileren helpt de luchtvochtigheid te verlagen, bijvoorbeeld door regelmatig de luchten, door een ventilatiesysteem te installeren in de badkamer of een afzuigkap te plaatsen in de keuken.

Optrekkend vocht voorkom je door bijvoorbeeld een muurinjectie te laten uitvoeren of een onderkapping te plaatsen, doorslaand vocht voorkom je door een muur te impregneren.

Hoe verwijder je schimmels in huis?

Heb je schimmels in je woning? Bleekwater of een mengsel van chloor en water zijn vaak voldoende om schimmels te verwijderen. Voor hardnekkige schimmel zijn verschillende soorten schimmelreinigers verkrijgbaar. Het is belangrijk de oorzaak van de schimmel aan te pakken. Daarmee voorkom je dat de schimmel in huis terugkomt.

0