Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat is er met Lauryn Hill gebeurd?

Zangeres, songwriter, rapper, actrice en producer Lauryn Hill is een onmiskenbare ster die in de jaren ’90 beroemd werd met rapgroep The Fugees. Door haar bijdrage aan die groep, en vooral haar soloplaat ‘The miseducation of Lauryn Hill’ wordt zij beschouwd als een genie en ongelooflijk talent en heeft vele andere muzikanten beïnvloed met haar werk. Plots verdween Hill echter uit de spotlight en hoorden we nog sporadisch van haar. Daarom kijken we hieronder terug hoe het haar verging buiten dat spotlicht.

Een muzikaal New York’s gezin

Hill werd geboren op 26 mei 1975 in New Jersey en verhuisde later naar New York en vervolgens naar Newark. Haar vader was een computer consulent en haar moeder een lerares. De twee voeden Hill en haar oudere broer Malaney op in een baptisten- en muziekminnend huishouden, waar ze allemaal doordrenkt waren met talloze platen.

Op de middelbare school werd The Fugees geformeerd

Op de middelbare school ontmoette Hill Prakazrel “Pras” Michel, die wilde dat ze deel zou uitmaken van een muzikale groep die hij samen met zijn neef, Wyclef Jean, oprichtte. De drie werden een R&B-, soul- en hiphop band die zichzelf de Tranzlator Crew noemde en zichzelf uiteindelijk opnieuw definieerde als de groep die nu bekend staat als The Fugees. Hier leerde ze rappen in een stijl die helemaal van haarzelf was.

Eerste album ‘flopte’

Blunted on Reality was het eerste nummer van the Fugees. Hoewel het piekte op nummer 62 in de Billboard Top R&B/Hip-Hop Album-hitlijst, verkocht het niet goed en kreeg het ook geen goede recensies. Gelukkig hield de groep vol en had ze veel meer succes met hun tweede album, The Score in 1996.

waar is Lauryn Hill

The Score

The Score liet een groot publiek kennis maken met hiphop, waar de zang en raps van Lauryn Hill zeker aan hebben meegewerkt. The Score kwam op nummer in de Billboard 200, en heeft hen twee Grammy Awards opgeleverd… en hun grootste hit tot nu toe, “Killing Me Softly .”

The break up

Na het enorme succes van The Score, werd Lauryn Hill, evenals de andere leden van the Fugees, enorm bekend. Wat hen uiteindelijk vrij snel uit elkaar dreef waardoor ieder zijn eigen pad ging. Bij Hill werd dat de soloplaat ‘The miseducation of Lauryn Hill.’ Op 25 augustus 1998 bracht zij deze plaat uit. Haar album was meteen een succes, ontving lovende recensies en stond vier weken op nummer 1 in de Billboard 200. Het verdiende haar nominaties in 10 verschillende categorieën bij de Grammy Awards van 1999, waarvan ze er vijf won.

Op het hoogtepunt van haar roem werd Hill in 1998 aangeklaagd door haar eigen platenlabel, New Ark, die beweerde dat de zangeres hen niet goed had gecrediteerd voor hun werk. Hoewel de kwestie een paar jaar later buiten de rechtbank om werd beslecht, bracht het zeker alleen maar meer aandacht voor Hill en droeg het bij aan de stress van het proberen om produceren, toeren, optredens en moeder zijn te combineren.

the fugees

Laryn Rohan Marley

In 1996 ontmoette ze Laryn Rohan Marley, de zoon van de beroemde reggae muzikant Bob Marley. Zij trouwden en kregen samen vijf kinderen. Sinds de breuk kreeg Hill in 2011 nog een kind met een vader die onbekend is, omdat de zangeres dit niet wil delen.

Een pauze nemen

Na haar succes met The Miseducation of Lauryn Hill, nam de zangeres een pauze in haar carrière. Ze sprak over haar beslissing en ervaring met Essence in 2009 en deelde: “Een tijd lang moest ik helemaal weg. Er waren veel verleidingen, verlokkingen, beknellingen – of het nu de afhankelijkheid van het beeld was of gewoon een vals gevoel van veiligheid.” Hill legde verder uit: “Ik moest weg toen ik me realiseerde dat ik in het belang van de machine veel te gecompromitteerd was.”

Lauryn Hill

Akoestische live plaat

In 2002 kwam Hill met een optreden voor MTV Unplugged No. 2.0, een album van twee uur dat heel anders bleek te zijn dan wat fans in het verleden van haar gewend waren. Met alleen haar eigen zang en een akoestische gitaar kwam ze niet alleen met een nieuw geluid, maar ook een geheel nieuwe stijl. De recensies waren gemixt en het album verkocht niet goed.

Activisme en muziek

Halverwege de jaren 2000 was er een poging om the Fugees nieuw leven in te blazen na een Europese tour samen in 2005. Door onderlinge spanningen tussen groepsleden en creatieve meningsverschillen gingen de drie opnieuw uit. Terwijl Hill sporadisch toerde en opnamen maakte, wijdde ze meer van haar energie aan activisme en heeft ze zelfs haar eigen organisatie opgericht, het Refugee Camp Youth Project.

In 2012 werd ze berecht en schuldig bevonden aan belastingontduiking en fraude. Dit leidde uiteindelijk tot een gevangenisstraf in 2013 en een huisarrest, beiden van drie maanden. Tegenwoordig tourt Lauryn Hill nog sporadisch en focust ze zich meer op haar familie. Er is echter weer sprake van dat er een tour aankomt…

0