Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat is Ashwagandha en waar is het goed voor?

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in Ayurveda, een traditionele vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing. Mensen gebruiken Ashwagandha al duizenden jaren om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Ashwagandha is Sanskriet voor “geur van het paard”, wat verwijst naar zowel de geur van het kruid als het potentiële vermogen om kracht te vergroten. De botanische naam is Withania somnifera, en het is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder ‘Indiase ginseng’ en ‘winterkers’. De Ashwagandha-plant is een kleine struik met gele bloemen die inheems is in India en Zuidoost-Azië. Extracten of poeder van de wortel of bladeren van de plant worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder angst- en vruchtbaarheidsproblemen. Hier zijn de potentiële voordelen van ashwagandha.

Kan helpen stress en angst te verminderen

Ashwagandha is misschien het best bekend om zijn vermogen om stress te verminderen. Het is geclassificeerd als een adaptogeen, een stof die het lichaam helpt om te gaan met stress. Ashwagandha lijkt de mediatoren van stress te helpen beheersen, waaronder cortisol en stress-geactiveerde proteïnes. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ashwagandha-supplementen stress en angst kunnen helpen verlichten.

Een recent overzicht van onderzoeken concludeerde echter dat er niet genoeg bewijs is om een ​​consensus te vormen over de meest geschikte dosering en vorm van ashwagandha voor de behandeling van stressgerelateerde neuropsychiatrische stoornissen zoals angst.

Kan de atletische prestaties ten goede komen

Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha gunstige effecten kan hebben op atletische prestaties en een waardevolle aanvulling kan zijn voor atleten. Bij een analyse van 12 onderzoeken bij mannen en vrouwen die ashwagandha-doses tussen 120 mg en 1250 mg per dag gebruikten, suggereren de resultaten dat het kruid de fysieke prestaties kan verbeteren, inclusief het gebruik van kracht en zuurstof tijdens het sporten.

Kan de symptomen van sommige psychische aandoeningen verminderen

Er zijn aanwijzingen dat ashwagandha in bepaalde gevallen de symptomen van psychische aandoeningen, waaronder depressie, kan helpen verminderen. In één onderzoek keken onderzoekers naar de effecten van ashwagandha bij 66 mensen met schizofrenie die last hadden van depressie en angst. Ze ontdekten dat deelnemers die gedurende 12 weken dagelijks 1000 mg ashwagandha-extract slikten, een grotere vermindering van depressie en angst hadden dan degenen die een placebo slikten.

Kan helpen het testosteron te verhogen en de vruchtbaarheid bij mannen te verhogen

In sommige onderzoeken is aangetoond dat Ashwagandha-supplementen de mannelijke vruchtbaarheid ten goede komen en de testosteronniveaus verhogen. In één onderzoek namen 43 mannen met overgewicht in de leeftijd van 40-70 jaar die lichte vermoeidheid hadden, gedurende 8 weken dagelijks tabletten met ashwagandha-extract of een placebo. De behandeling met ashwagandha ging gepaard met een 18% grotere toename van DHEA-S, een geslachtshormoon dat betrokken is bij de productie van testosteron. 

Bovendien bleek uit een beoordeling van vier onderzoeken dat behandeling met ashwagandha de spermaconcentratie, het spermavolume en de beweeglijkheid van het sperma significant verhoogde bij mannen met een laag aantal zaadcellen. Het verhoogde ook de spermaconcentratie en -motiliteit bij mannen met een normaal aantal zaadcellen.

De onderzoekers concludeerden echter dat er momenteel niet genoeg gegevens zijn om de potentiële voordelen van ashwagandha voor de mannelijke vruchtbaarheid te bevestigen en dat er meer studies van hoge kwaliteit nodig zijn.

0