Als je je afvraagt waarom je zo veel slaapt, is het misschien tijd om erachter te komen hoe je je rust weer op het goede spoor kunt krijgen. Hieronder vertellen we je hoe je dit kunt doen!
Slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven en kan worden beïnvloed door verschillende levensstijlen en medische factoren. Enkele veelvoorkomende oorzaken van veel slapen zijn:
- meer slaap nodig hebben
- ongemakkelijke slaapomgeving
- slaapproblemen
- circadiaan ritme uit balans
- alcohol drinken
- leven met pijn
- infectie of ziekte
- depressie of angst
- chronische aandoeningen
- medicijnen
Wat betekent het als je veel slaapt?
Bij volwassenen betekent verslapen meestal dat je meer slaapt dan de aanbevolen 7 tot 9 uur in een periode van 24 uur. Als je ’s nachts 7 tot 9 uur slaapt en je je overdag nog steeds extreem slaperig voelt, kan dat als hypersomnie worden beschouwd. Hypersomnie is een medische aandoening waarbij je overdag overmatige slaperigheid ervaart, zelfs als je ’s nachts de aanbevolen uren slaap krijgt. Narcolepsie en obstructieve slaapapneu (OSA) zijn slaapstoornissen die gewoonlijk hypersomnie veroorzaken als een belangrijk symptoom.
Andere tekenen en symptomen die kunnen worden geassocieerd met hypersomnie zijn:
- herhaaldelijk ’s nachts langer moeten slapen of overdag extreem slaperig zijn
- vaak dutten overdag (zelfs op ongepaste tijden zoals op het werk of tijdens maaltijden)
- nog steeds moe en vermoeid voelen na een dutje
- moeite hebben met wakker worden of zich gedesoriënteerd voelen als je wakker wordt
- andere symptomen ervaren, zoals: spanning, prikkelbaarheid, weinig energie, rusteloosheid, traag spreken en denken, weinig eetlust, hallucinaties, geheugen problemen
Wat veroorzaakt verslapen en extreme vermoeidheid?
Hoe je slaapt heeft een domino-effect op hoe je hele lichaam functioneert (en je leven). Problemen met de gezondheid, werk en omgeving kunnen ook in bed opduiken en de slaap verstoren.
Hier zijn enkele redenen waarom je zo veel slaapt.
Niet genoeg slaap krijgen
Als je overdag in slaap valt nadat je regelmatig minder dan 7 uur ’s nachts hebt geslapen, kan het probleem zijn dat je ’s nachts niet genoeg slaap krijgt. Het is niet altijd mogelijk om meer te slapen (nieuwe ouders, nachtploegmedewerkers, etc). Maar als je prioriteit kunt geven aan slaap, kan dit je helpen om terug te keren naar gezondere slaapgewoonten.
Een vijandige slaapomgeving
Kan je slaapkamer stiller, koeler of donkerder zijn? Lawaai, temperatuur en licht kunnen je slaap verpesten en het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen. Slapen met Netflix kan ook een probleem zijn. Tv kijken en ’s nachts scrollen kunnen een belangrijke bron van afleiding, lawaai en licht in de slaapkamer zijn.
Slaap- en neurologische aandoeningen
Er zijn meer dan 80 slaapstoornissen die je slaap anders kunnen beïnvloeden. Maar sommige van deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je meer slaapt dan normaal of moeite hebt om overdag wakker te blijven.
Enkele veelvoorkomende boosdoeners zijn:
Narcolepsie. Technisch gezien een neurologische aandoening, beïnvloedt narcolepsie hoe de hersenen slapen en waken reguleren. Overmatige slaperigheid overdag is het belangrijkste symptoom, samen met spierzwakte (kataplexie), slaapverlamming en visuele hallucinaties. Mensen met narcolepsie hebben vaak “slaapaanvallen”, eigenlijk perioden waarin ze een onweerstaanbare drang hebben om in slaap te vallen.
Parasomnie
Deze slaapstoornis omvat ongewoon slaapgedrag zoals slaapwandelen, praten of andere activiteiten uitvoeren alsof je wakker bent (zoals je wasgoed opbergen als je een gemotiveerde slaapwandelaar bent).
Obstructieve slaapapneu (OSA)
Mensen met OSA stoppen gedurende korte perioden met ademen terwijl ze slapen. Onderbroken slaap kan ervoor zorgen dat ze zich overmatig moe voelen, en het wordt in verband gebracht met andere gezondheidsproblemen.
Circadiaan ritme problemen
In de loop van de dag komt er licht in je ogen en helpt je hersenen je circadiane ritme te reguleren. Dit helpt bij het reguleren van lichaamstemperatuur, metabolisme, slaperigheid en alertheid. Voor sommige mensen worden circadiane ritmes verstoord door te veel of te weinig blootstelling aan licht of alternatieve schema’s (zoals afwisselend ploegenwerk en jetlag).
Je kunt verstoringen van het circadiane ritme verminderen door vroeg op de “dag” een dosis zonlicht (of kunstmatig zonlicht) te krijgen en de kamer volledig donker te houden tijdens de slaap. Dit kan je helpen melatonine (ook wel het slaaphormoon genoemd) aan te maken in de juiste hoeveelheden voor jou.
Alcoholgebruik
Als je vlak voor het slapen gaan alcohol drinkt, kun je je slaperig voelen, maar het verstoort de slaap juist voldoende om je de volgende dag moe te voelen. Dat komt omdat, na de eerste paar uur slaap, alcohol je REM-slaap (Rapid Eye Movement) verstoort en ervoor kan zorgen dat je vaker wakker wordt.
Blessures en pijn
Chronische pijn of tijdelijke pijn door een blessure kan het erg moeilijk maken om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Tegelijkertijd kunnen voorgeschreven pijnstillers een kalmerend effect hebben, waardoor je je overdag meer moe voelt en slaapt.