Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waarom iedereen een kas in de tuin zou moeten hebben

Vraag jij je ook weleens af of je een eigen kas zou moeten hebben in de tuin. Wat zijn de voordelen als je dat doet? Is het duur? Heb je de ruimte? Een kas laat je het hele jaar door geraniums kweken, of rozen, of welke bloemen dan ook omdat deze in een gecontroleerde ruimte staan waar jij temperatuur, licht en water kunt beheersen. Laten we eens kijken of een kas past bij jouw wensen en levensstijl.

Meerdere doeleinden

Hoewel veel mensen dol zijn op een kas voor het kweken van verse biologische groenten, kun je er ook bloemen, kamerplanten, bol planten en allerlei soorten zaailingen in kweken. Verander elk jaar wat je focus is of mix het zoals je wilt.

Met een kas heb je aangewezen plek om te tuinieren. Het biedt een thuis voor speciale accessoires, gereedschappen en benodigdheden die nodig zijn voor het zaden, verplanten, groeien, oogsten, schoonmaken en voorbereiden van groenten en snijbloemen.

Kies je eigen ontwerp

Een zelfgemaakte kas biedt je de mogelijkheid om deze zelf te ontwerpen. Deze kan zo breed, zo lang, zo lang en zo sterk zijn als je wil. Nog een deur of ventilatierooster nodig? Zet dat maar in je plan. Je zit niet vast aan het ontwerp van iemand anders!

Bespaar geld op materialen en arbeid

Als je je eigen kas bouwt, bespaar je meer dan de helft van de kosten en de arbeidskosten die gepaard gaan met het monteren ervan.

Verleng het seizoen

Begin eerder dan normaal en tuinier langer dan je normale zomerseizoen. Tenzij je planten kweekt die erg temperatuurgevoelig zijn en je omgeving erbarmelijk is, zou je moeten kunnen rekenen op een voorsprong van bijna twee maanden en een verlengd groeiseizoen van twee maanden, allemaal zonder extra warmte. Voeg je wel extra warmte toe, dan kun je in principe heel het jaar door tuinieren. Dit is echter iets wat niet veel gebeurd.

Creëer een warme en vochtige omgeving

Planten houden van warmte en vochtigheid. Ze gedijen erin. Met een kas kun je gemakkelijk een omgeving van warmte en vochtigheid creëren.

Uit de wind en harde regens

Kassen beschermen jouw planten tegen de schadelijke effecten van een storm, slagregens, sneeuw en hagel. Het beschermt de planten ook tegen de constante uitdrogende effecten van wind in drogere omgevingen.

Tuinier het hele jaar door

Over het algemeen biedt de beschutte omgeving van een kas voldoende bescherming om het hele jaar door groenten te kunnen telen in Nederland, dat komt omdat onze winters een stuk zachter zijn geworden. Zelfs als de temperatuur behoorlijk daalt, kunnen veel koude tolerante groenten prima overleven.

Nooit meer supermarkt producten

Een van de beste redenen voor een eigen kas is om de stijgende voedselprijzen tegen te gaan. Voor een gezin van drie zal een kas zichzelf binnen een jaar of twee terugbetalen. Geen hoge bedragen meer voor producten die je in jouw eigen achtertuin kunt verbouwen!

Onafhankelijkheid

Als consumenten zijn we steeds afhankelijker van banen, brandstof, nutsbedrijven en de overheid. Een eigen kas helpt je onafhankelijk en zelfredzaam te worden op een van de belangrijkste gebieden: jezelf en jouw gezin gevoed houden.

Als je niet zeker bent van het hebben van een eigen kas, ga dan naar iemand die er een heeft en stel vragen. Je zult waarschijnlijk ontdekken dat een kas zo handig is dat je er zelf een wil. Of het nu gaat om verse bloemen, groenten of een combinatie, de mogelijkheid om door jouw eigen kas in een verlengd seizoen te kweken, maakt van een kas een waardevolle investering!

0