Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waarom de juiste schoen zo belangrijk is voor onze voeten

Met temperaturen die de 30 graden deze week aantikken zullen velen van ons de slippers weer uit de kast hebben getrokken… of juist niet, want voor veel mensen is de keuze tussen slippers dragen en last hebben van enkels en voeten of een warme schoen dragen met veel support, een makkelijke. Echter hoef je tegenwoordig niet per se te kiezen tussen de twee. Zo zijn er merken als Xsensible schoenen (deze zijn onder andere te koop bij  www.vankeekenbodegraven.nl) die luchtige schoenen, slippers en sandalen hebben met een goede ondersteuning. Lees verder als je wil weten waarom zo’n goede steun belangrijk is en waar je nog meer op moet letten als je schoenen of slippers will kopen die goed voor je voeten zijn.

In de zomer wordt vaak slecht schoeisel gedragen

Veel mensen hebben voet-, enkel- en knieklachten en in de zomer nemen deze klachten vaak toe, door het dragen van slippers, of zomerschoenen, met weinig steun en support.

Gezonde voeten krijg je echter door gezonde schoenen. Veel mensen geloven nog steeds anders, maar het is aangetoond dat het lopen op schoenen comfortabeler is, beter en veiliger voor je gewrichten is en minder (voetblessures geeft dan op blote voeten.  

Goede schoenen vormen de basis voor een leven zonder klachten aan voeten en enkels

Aangetoond is dat de meeste klachten van knie, heup en zelfs bekken hun oorsprong vinden in de voeten. Goede schoenen vormen daarom de basis voor een goede stand en functie van de voeten. Als je voet- en beenklachten niet bereid bent te investeren in goede schoenen heeft therapie weinig zin. Het is aangetoond dat achillespeesklachten, hielpijn, peesplaat pijn, kniepijn, maar ook de sportprestatie beïnvloed worden door de schoenen die je draagt. schoeisel!  Steunzolen zijn vaak niet de oplossing, omdat deze voeten in de schoenen kunnen afknellen, wat juist averechts werkt.

Vooral in de zomer loopt men op simpele schoenen, vaak zonder een voetbed of dempende zolen. Zeker de zogenaamde ‘ballerina’ schoenen waarbij je bijna direct op de grond loopt zonder enige steun of demping zijn fataal voor de voeten. Schoenen met demping in de zolen en in het voetbed lopen lekkerder en zachter en zijn beter voor de gewrichten. Ze werken als schokdempers, waardoor de spieren en gewrichten minder schokken hoeven op te vangen.

Geen bewijs voor het feit dat lopen op blote voeten gezond zou zijn

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van lopen op blote voeten en met minimalistische schoenen en daaruit kwam voort dat hoe minder demping er in de zolen zit, en dus hoe minder ondersteuning van de voetboog, hoe meer pijn in de voeten en meer kans op zwellingen, voetklachten, blessures en zelfs op botbreuken.

Er zijn mensen die beweren dat lopen op blote voeten beter is omdat het ‘natuurlijker’ is, je meer contact met de grond hebt en daardoor meer ‘feedback’ krijgt en beter kunt presteren. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Een ander uiterste zijn de orthopedische schoenen. Ouderen met voetpijn krijgen vaak dure orthopedische schoenen voorgeschreven, terwijl het effect daarvan niet bewezen is. Wel is aangetoond dat mensen deze schoenen niet dragen omdat ze deze oncomfortabel en lelijk vinden.

Eigenlijk moeten gezonde schoenen voldoen aan de volgende eisen:

–          Zorg voor genoeg over- lengte. ( ruimte bij de tenen )

–          Stevig contra voor

–          Een zool met hakverhoging

–          Een leren schoen

–          Schoen met ondersteuning van de voetboog

–          Een schoen met de juiste afwikkeling. ( denk hierbij aan een afwikkelplaat / extra teensprong )

–          Ademend

0