Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waarom blauwe bessen zo gezond zijn

Enkele jaren werden we plots gebombardeerd met de term ‚superfood’. Daarmee kwamen allerlei nieuwe zaken in de supermarkt te liggen, zoals kinoa en lijnzaad. Ineens kwamen we er achter dat ook ‚gewone’ dingen hiertoe konden behoren zoals havermout en blauwe bessen. Vooral die laatste blijken vitaminebommetjes te zijn. Maar hoe zit dat nu precies?

Fruit is gezond, dat weet iedereen. Maar er zit verschil tussen fruit onderling. Blauwe bessen zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze krachtige voedingsstoffen hebben op meerdere manieren een gunstig effect op je lichaam. Zo zorgen blauwe bessen voor:

– een laag cholesterol niveau
– een lagere kans op diabetes type 2
– een lagere bloedsuikerspiegel
– een stralende huid
– sterke botten

Blauwe bessen zijn goed voor je cholesterol

Uit testen blijkt dat blauwe bessen helpen je cholesterol te verlagen. Ratten die blauwe bessen kregen, hadden een beduidend lager cholesterolniveau dan hun collega’s die geen bessen op het menu hadden staan, en sloegen bovendien minder buikvet op. Dit zou betekenen dat blauwe bessen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen, en kunnen helpen om af te vallen. Waarschijnlijk heeft dit alles ook te maken met de werking van anthocyanen.

Minder kans op diabetes type 2

Blauwe bessen verlagen volgens verschillende studies de kans op diabetes type 2: uit een Amerikaans onderzoek dat 18 jaar liep, bleek bijvoorbeeld dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen nemen, significant minder risico hebben op diabetes type 2. Diabetes type 2 komt veel voor bij mensen die kampen met overgewicht, een hoog cholesterol en een instabiele bloedsuikerspiegel. Zoals we net gezien hebben, pakken blauwe bessen nou net deze problemen aan!

Waarom blauwe bessen zo gezond zijn

Blauwe bessen houden je bloedsuikerspiegel op peil

Het stofje dat blauwe bessen hun diepblauwe kleur geeft, is de flavonoïde anthocyaan. Dit is een extreem sterke antioxidant, die ongelofelijke effecten heeft op je gezondheid. Uit wetenschappelijke studies blijkt (onder veel meer) dat anthocyanen je bloedsuikerspiegel op peil houden. Dit zorgt dat je je energiek voelt en geen last hebt van plotselinge eetbuien.

Blauwe bessen zijn goed voor de huid

Van alle soorten fruit bevatten blauwe bessen de meeste antioxidanten. Deze stoffen, waaronder de eerder besproken anthocyanen, maar ook vitamine C en E, werken ontstekingsremmend en bestrijden vrije radicalen in je lichaam. Dit zijn agressieve stoffen die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Door het eten van blauwe bessen blijft je huid in topconditie en vertraagt het verouderingsproces van je huid. Ook kan het gunstige effecten hebben op huidproblemen als acne en rosacea. De vitamines A en C in blauwe bessen stimuleren daarnaast de aanmaak van collageen, een eiwit dat je huid stevig en elastisch houdt.

Sterke botten door blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan voedingsstoffen die je botten gezond en sterk houden. Dit komt door de mineralen calcium (bekend uit melk), magnesium, ijzer en fosfor. Deze mineralen dragen stuk voor stuk bij aan het versterken van je botten. Doordat blauwe bessen ook nog eens vitamine K bevatten, wordt calcium bovendien beter in je lichaam opgenomen!

blauwe bessen

Blauwe bessen kun je het best bewaren in de koelkast. Het is wel zaak te zorgen dat ze niet te vochtig worden. Leg er daarom eventueel een keukenpapiertje onder. In een papieren zak of plastic bakje in de koelkast zijn blauwe bessen enkele dagen houdbaar; zodra ze slap of beschimmeld zijn, weet je dat ze niet goed meer zijn. Als je ze langer wilt bewaren, kun je blauwe bessen invriezen in een afgesloten bakje.

0