Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koekenpan?

Het is iets wat mensen vaak voor zich uit schuiven; het kopen van een nieuwe koekenpan. Er is best veel keuze op de markt, zodat het lastig kan zijn te bepalen welke pan het meest geschikt is voor jouw wensen. Hieronder wat praktische tips en tricks om je een beetje bekend in pannen-land te maken.

Soorten pannen

Houd er rekening mee dat er een hele rits aan verschillende soorten koekenpannen is. De populairste pannen worden hieronder besproken.

Zo wordt een koekenpan met antiaanbaklaag gebruikt voor voedsel dat de neiging heeft om te plakken (zoals pannenkoeken, eieren en vis). Let wel op dat pannen met antiaanbaklaag vaak gemaakt worden met Teflon. Dat kan voor veel mensen een barrière zijn om deze soort pannen aan te schaffen.

Keramische koekenpannen hebben ook een antiaanbaklaag, maar in tegenstelling tot gewone pannen met antiaanbaklaag, zijn deze pannen gecoat met een silicagel gemaakt van zand of keramische steen.

Roestvrijstalen koekenpannen zijn ook populair en kunnen gebruikt worden om alle soorten voedsel mee te bakken. Let op, doordat ze (meestal) geen antiaanbaklaag hebben, dient er wat meer olie en/of boter gebruikt te worden om te voorkomen dat het eten aanbrandt.

Gietijzeren pannen worden al sinds jaar en dag gebruikt, en zijn veelzijdig. Je kan er eigenlijk alles mee bakken wat je wil. Voordelen zijn dat de pan langer heet blijft dan andere pannen, en (tenzij je ze laat vallen) ze een leven lang mee gaan.

Geschiktheid

Je kan thuis onder meer koken op vuur, elektrisch, inductie of keramisch. Niet alle pannen kunnen voor elk type koken worden gebruikt. Let daarom heel goed op of de koekenpan die jij op het oog hebt, wel past bij hoe je thuis kookt. Er zijn verschillende manieren om dit te controleren, waarvan de makkelijkste is om op de doos of bij de productbeschrijving te kijken voor welke kooktypen de pan geschikt is. Sommige koekenpannen kunnen zelfs op elk soort gebruikt worden.

Maat, handvat en kleur

Het spreekt voor zich, maar let goed op de maat van de koekenpan. Te klein is irritant, maar als de pan te groot is, wordt het eten niet goed warm en drukt de pan misschien ook andere pannen van het fornuis af. Ook het handvat is belangrijk. Een goede koekenpan moet een stevig en hittebestendig handvat hebben dat gemakkelijk vast te houden is. Kies een pan met een handvat dat comfortabel in de hand ligt en niet te warm wordt tijdens het koken.

Prijs

Net zoals de meeste producten zijn ook koekenpannen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, en is er voor ieder wat wils. Bij pannen geldt over het algemeen wel dat duurdere pannen vaak van betere kwaliteit zijn en langer meegaan maar ook goedkopere pannen kunnen van goede kwaliteit zijn. Het is aan te raden product recensies te lezen en te kiezen voor een pan met een lange garantieperiode.

De meeste pannen zijn saai zwart of grijs, maar sommige merken bieden allerlei leuke kleuren aan. Vooral voor pannen die vaak op het vuur zijn, kan een leuk kleurtje best een aanrader zijn. Wel zo gezellig!

Kortom, er is genoeg keuze in pannenland! Ben je toe aan een nieuwe pan, bedenk dan eerst wat voor type pan je zoekt. En vanaf daar kan je de meer praktische zaken makkelijk afvinken.

0