Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waar moet je aan denken als je een keuken gaat renoveren?

Keukens zijn de plaats van familiemaaltijden, comfort en saamhorigheid, een ruimte om samen te komen en te genieten. Dankzij moderne ontwerp innovaties kan een keuken zowel comfortabel als mooi, functioneel en uitnodigend zijn, waarbij een balans van kleur, textuur en verlichting wordt bereikt die het hart van het huis tot een toevluchtsoord maakt om te ontspannen. Ga je een keuken opknappen? Lees dan eerst deze tips voor het verbouwen van de keuken om een ruimte te creëren die gemakkelijk is om in te werken en aangenaam om in te zijn.

Vooruit plannen

Voordat je de eerste kast ophangt, stel jezelf vragen als: wat zijn mijn doelen voor de ruimte? Hoeveel kan ik uitgeven? Waar kan ik niet zonder? Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven voor een keukenrenovatie is planning. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je binnen het budget blijft en alles krijgt wat je wilt. Neem dus de tijd om erover na te denken. Elke keuken en elk gezin is uniek, dus besteed wat tijd aan het schetsen van je ideale ruimte en bedenk of je dat binnen je budget kunt bereiken.

Bedenk bij het plannen van de keukenrenovatie de nieuwe lay-out en hoe en waar je de keukenartikelen gebruikt. Organiseer bijvoorbeeld je kasten om ontbijtproducten en komen in de buurt van de ontbijttafel op te bergen. Bewaar plastic folie en bakjes in de buurt van een werkoppervlak om restjes in te pakken. Plaats servies en bestek in de buurt van de vaatwasser om het uitladen te vergemakkelijken. Als je je keuken efficiënter kunt maken, maak je het ook leuker.

Creëer een toegankelijke keuken

Om de keuken inclusiever te maken, kun je een indeling op de begane grond overwegen die de oven, lades en planken op een toegankelijke hoogte plaatst. Door de hoogte van het aanrechtblad te verlagen en voldoende ruimte over te laten voor looppaden, kunnen rolstoelen, kinderwagens of rollators gemakkelijk worden verplaatst. Een huis moet een plek zijn waar mensen van alle niveaus kunnen worden verwelkomd, gerespecteerd en betrokken. Een keukenrenovatie is het perfecte moment om te ontwerpen met toegankelijkheid als prioriteit, vooral als jouw huis in eerste instantie niet op die manier is gebouwd.

Gebruik moderne keukentechnologie

Onderschat de waarde van nieuwe gadgets niet om de keuken van standaard naar topklasse te veranderen. Van het installeren van slimme kranen in je keuken tot het hebben van een slimme prullenbak, het is belangrijk om een moderne keuken te maken als je gaat verbouwen. Denk er ook over na om Alexa of andere slimme thuis consoles aan je keuken toe te voegen, evenals slimme verlichting. Vernieuwde keukens zouden handig voor je moeten zijn en de juiste technologie kan van jouw keuken een goed geoliede machine maken.

Ontwerp brede looppaden

Je hebt waarschijnlijk nagedacht over de plaatsing van je koelkast ten opzichte van het fornuis. Maar heb je erover nagedacht hoe je van de een naar de ander gaat? Paden door een keuken moeten minimaal een meter breed zijn; paden binnen de kookzone moeten zelfs nog iets breder zijn. Pas keukeneilanden dienovereenkomstig aan, zodat je voldoende ruimte hebt om gemakkelijk te bewegen.

Bij het maken van een keukenrenovatie is het belangrijk om je te houden aan de standaard vrije ruimte voor koelkasten, ovens, kookplaten en spoelbakken. Zorg altijd voor minimaal 50 cm aanrecht aan weerszijden van een kookplaat en koelkast. Zorg ervoor dat de gootsteen aan de ene kant ten minste 75 cm aanrecht ruimte heeft en aan de andere kant 40 cm!

0