Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waar let je op als je een mes gaat bestellen?

Kruiden snijden, aardappelen schillen, vlees fileren; vele taken in de keuken vereisen een goed mes. Het juiste mes voor de juiste taak kan een enorm verschil maken in de manier waarop je kookt. Er zijn veel verschillende soorten messen, elk met hun eigen voordelen en eigenschappen. In deze blog leggen we uit welke messen je waarvoor gebruikt en waar je op moet letten bij de aanschaf van een mes.

  1. Kies een mes dat geschikt is voor je hand. Kies een mes dat goed past in je hand en niet te zwaar is. 
  2. Kies een mes die gemaakt is van hoogwaardige materialen, zoals Japans Damascus staal en houten handvatten. Zorg ervoor dat je een hoogwaardig mes koopt om lange tijd te gebruiken. Hoogwaardige messen zullen langer meegaan en een betere prestatie leveren. 
  3. Kies een mes van een betrouwbare merk. Er zijn veel verschillende fabrikanten en merken van koksmessen. Kies een merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. 
  4. Kies een mes met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het is belangrijk om een mes te kiezen dat goed presteert en een redelijke prijs heeft.
  5. Kies een mes dat geschikt is voor de taak die je wilt uitvoeren. Of je nu een koksmes nodig hebt voor het snijden van groenten of het fileren van vlees, er is een mes dat geschikt is voor elke taak. Welk mes het beste bij jouw kookkunsten past, lees je hieronder:

We beginnen met koksmessen. Het is een groot, algemeen mes dat wordt gebruikt voor het snijden en hakken van groenten, vlees en kruiden. Het is een zeer veelzijdig mes en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere messen. Het is een van de meest gebruikte messen in de keuken.

Vervolgens is er het kleinere santokumes. Het heeft een gebogen blad met een rechte snijkant, wat het perfect maakt voor het snijden van kleine stukjes vlees en groenten. Het is ook een veelzijdig mes en wordt vaak gebruikt in combinatie met een koksmes. 

Dan is er het broodmes. Het heeft een lange, rechte blad dat perfect is voor het snijden van brood. Het heeft ook een holle onderkant, wat het perfect maakt voor het snijden van zachte, dunne plakken brood. De meeste broodmessen hebben een geribbelde snijkant, hierdoor hoef je weinig kracht te zetten bij het snijden van brood en zo zal je brood niet ‘indeuken’.

Een ander veelgebruikt mes is het vleesmes. Het heeft een lang, recht blad dat perfect is voor het in plakken snijden van vlees. Het heeft ook een scherpe punt, waardoor het makkelijk is om in hardere stukken vlees te krijgen. 

De laatste soort die ik wil benoemen is het schilmes. Het heeft een kort, plat blad met een scherpe rand. Het wordt gebruikt om aardappelen, groenten, fruit en andere knobbeltjes te schillen. Het heeft een korte, platte rand die de schil gemakkelijk doormidden snijdt.

Er zijn dus veel verschillende soorten messen. Elk mes heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Als je in de keuken op zoek bent naar messen, is het belangrijk om een mes te kiezen dat geschikt is voor de taak die je moet uitvoeren. Als je een goed mes kiest, zal je koken veel gemakkelijker en leuker worden.

0