Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Waar is Katja Schuurman beroemd mee geworden?

Acteren, presenteren, zingen, bijna een half miljoen volgers op Instagram verzamelen én tussendoor enkele prikkelende uitspraken en sexy foto’s droppen. Katja Schuurman is van alle markten thuis. Maar hoe is deze actrice, zangeres en presentatrice nu eigenlijk weer beroemd geworden? Daarvoor moet je alweer helemaal terug naar het begin van de jaren 90.

‘Goede tijden, slechte tijden’

Vrijdag 11 november 1994 was een onvergetelijke datum in de Nederlandse geschiedenis. Die dag kwam de Amsterdamse pornokoning Charles G vrij op borgtocht. Hij zwaaide daarvoor met 1 miljoen gulden in contanten. Toen de hoogste Nederlandse borgsom ooit. Minstens even historisch was de uitzending van ‘Goede tijden, slechte tijden’ die dag. Want toen maakte Katja Schuurman haar entree in de soap als Jessica Harmsen.

Succesvolle zangcarrière

Het personage zou eigenlijk maar enkele afleveringen meespelen. Maar daar dacht de thuiskijker anders over. Schuurmans gesmaakte gastrol mondde uit in maar liefst 460 afleveringen.

Tussen de dagelijkse amoureuze doffe ellende door, scoorde het populaire schermgezicht in 1995 de nummer 1-hit ‘Ademnood’ met de meidengroep Linda, Roos & Jessica. Ook zonder haar ‘GTST’-collega’s Babette van Veen en Guusje Nederhorst vond de ravissante actrice haar weg naar de hitlijst. Na singles als ‘Maar nu heb ik er één …’, ‘Wereldmeid’ en ‘Totaal verkocht’ bewees ze andermaal haar veelzijdigheid als VJ voor MTV met het programma ‘So 90’s’.

Langspeel film debuut

Alsof videoclips aan elkaar praten en MTV Awards uitreiken aan de Backstreet Boys nog niet genoeg was, zette de oudere zus van Birgit Schuurman in de tweede helft van de jaren 90 haar eerste films op haar palmares. In 1996 maakt ze haar filmdebuut in ‘De Zeemeerman’.

De komedie van Frank Herrebout bleek bezwaarlijk Oscar materiaal. Nieuwe Revu kroonde de film in 2003 tot ‘slechtste film van afgelopen 25 jaar’. Volgens de hobby recensenten van MovieMeter was Schuurmans eerste uitstapje op het witte doek zelfs de ‘slechtste film ter wereld’. En van een score van 3/10 op het gezaghebbende filmplatform IMDb word je ook niet bepaald vrolijk.

‘Costa!’

De soapster kreeg daarna gelukkig betere scenario’s in haar schoot geworpen. De filmpers sabelde ‘Costa!’ (2001) weliswaar genadeloos neer, maar de zomer prent over vier overijverige proppers aan de Spaanse kust lokte wel mooi 673.470 bezoekers naar de bios. De actrice hernam haar rol van Frida in de eerste twee seizoenen van de al even populaire afgeleide tv-serie.

‘Meest Sexy Vrouw van Nederland’

In 2002 verbaasde Katja Schuurman haar fans met haar eerste film naaktscène in ‘Oesters van Nam Kee’. Die herfst pronkte de Bunnikse op de Playboy-cover als haar filmpersonage Thera. Onnodig te zeggen dat het mannenblad FHM de toen 27-jarige Schuurman dat jaar uitriep tot ‘Meest Sexy Vrouw van Nederland’.

Samenwerking met Theo van Gogh

In 2003 castte wijlen Theo van Gogh de actrice als hoofdrolspeelster naast Pierre Bokma in zijn ‘Interview’. De betreurde regisseur en Katja Schuurman werkten het jaar daarop opnieuw samen voor ‘Cool!’.

Kortom: waarmee is Katja Schuurman beroemd geworden? Nou. De vraag is eerder, waarmee niet?

0