Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Voetbal wordt steeds populairder onder vrouwen

Tussen de jongens, of een heel damesvoetbalteam, steeds meer vrouwen staan ingeschreven bij een voetbalvereniging. Voetbal wordt steeds populairder onder de vrouwen en dat zien we ook op Ekvrouwen.nl. Maar waar komt het dan vandaan?

Is voetbal nog steeds een mannensport?

Ondanks dat voetbal steeds populairder wordt onder de vrouwen, is het nog steeds vooral een mannensport. Meer dan een miljoen jongens en mannen zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de grootste sportbond van Nederland. In 1971 is het vrouwenvoetbal officieel erkend door de KNVB. Voor die tijd konden vrouwen niet onder de vlag van de bond voetballen. Sindsdien blijft het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB aanzienlijk snel groeien. 

Ontwikkeling in het vrouwenvoetbal

De verhouding tussen vrouwen en mannen in de sport lagen in het verleden anders. Echter is de groei de afgelopen jaren in het vrouwenvoetbal even logisch als uniek. Tegenwoordig sporten er meer vrouwen in Nederland en ook de populairste Nederlandse sport, voetbal, groeit nog steeds. Het meisjes- en vrouwenvoetbal groeit over de hele linie: in alle leeftijdscategorieen, op verenegingen en op de straten en pleintjes zowel in lidmaatschappen en beoefening. Het is logisch dat het vrouwenvoetbal een snelle ontwikkeling maakt. 

Voetbal staat op de vierde plaats onder de verschillende sporten onder vrouwen en meisjes. Op de eerste plaats staat namelijk tennis, en daarna volgen gymnastiek en hockey. Ook handbal en volleybal zijn populaire sporten onder de vrouwen. Echter zijn de ongebonden en individuele sporten, zoals hardlopen, fitness en yoga in wekelijkse deelname nog steeds aanzienlijk een stuk populairder dan voetbal voor de vrouwen. Ongeveer 2% van de vrouwen voetbalt namelijk op wekelijkse basis. Dit is vergelijkbaar met de sporten hockey en volleybal onder de vrouwen. 

Topsport prestaties

In 2017 won het Nederlands vrouwenelftal het EK in eigen land, en twee jaar later werden ze tweede tijdens het WK. Sindsdien is de aandacht voor de Oranje Leeuwinnen groter dan ooit. Je zou denken dat de populariteit in het vrouwenvoetbal daardoor een stuk groter is geworden de afgelopen jaren. Toch hebben de topprestaties niet perse voor de explosieve groei gezorgd in de sport. Integendeel: het vrouwenvoetbal zat juist voor het EK in 2017 in Nederland in de lift. De groei van de sport onder de vrouwen werd zonder topsport succes geboekt: het aantal vrouwen dat voetbalde werd de afgelopen jaren verdubbeld, zonder dat in die tijd de Oranje Leeuwinnen successen boekten. 

0