Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vijf tips om een geschikte wijn te vinden

Ken je dat: je hebt een heerlijke avond georganiseerd voor vriend(inn)en en daarbij aan alles gedacht: het eten, de decoratie, eventuele activiteiten en de drankjes. Dan komt het moeilijkste deel: de wijn uitkiezen. De wijnkastenshop geeft je uitgebreid tips voor verschillende gelegenheden, dus hoe doe je dit het beste voor de andere gevallen? Lees hier de vijf tips!

Tip 1: bepaal het doel

Om een geschikte wijn te kiezen, is het belangrijk om het doel voor ogen te houden. Wordt het een viergangendiner waarbij je verschillende soorten wijn wilt serveren, een picknick bij zonsondergang of geef je een feestje en moet er vooral veel wijn worden geschonken? Afhankelijk van het doel kun je op zoek gaan naar de juiste wijn. 

Tip 2: laat je adviseren door een expert

Heb je zelf niet zoveel verstand van wijn? Geen zorgen! Het internet, de kaartjes in de supermarkt of de plaatselijke slijter kunnen je vast adviseren. Op internet bestaan tegenwoordig talloze websites die jou kunnen vertellen over de beste wijn bij dat ene specifieke gerecht. Je hoeft hier vaak alleen maar een gerecht of product in te typen en de zoekmachine rolt er zo de naam voor de perfecte fles voor je uit. Scheelt je weer uren rondhangen in de winkel.

Tip 3: Laat je niet misleiden door de prijs en het etiket

Een dure wijn is niet per se lekkerder en een goedkope wijn geeft ook niet standaard hoofdpijn. Wij kunnen niet in je portemonnee kijken, maar weten wel dat de prijs van de wijn niet per definitie bepalend is voor de smaak. Als je op zoek bent naar een goede wijn hoef je dus niet je spaarpot ondersteboven te keren om indruk te maken op je gasten. Hetzelfde geldt voor het etiket. Dit is de meest intuïtieve manier om een fles uit te kiezen, maar zegt ook niet altijd iets over de smaak. 

Tip 4: kies een wijn die past bij de maaltijd

Niet geheel onbelangrijk: stem de wijn af op het eten dat je serveert. Dan kun je nog de perfecte wijn hebben gevonden, het kan bij verschillende soorten voedsel weer heel anders smaken. Zoek je een wijn bij aspergegerechten? Ga voor een volle, witte wijn. Eet je biefstuk? Dan kun je beter een krachtige rode wijn kiezen. Op internet staan talloze combinaties, je hoeft het alleen maar even in de zoekmachine te typen. 

Tip 5: Kies een wijn die je altijd al lekker vond

Uiteindelijk gaat het erom dat je de wijn zelf ook daadwerkelijk lekker vindt. Je kunt alle tips van de wereld lezen, maar als jij graag een krachtige rode wijn bij een Caesar salade drinkt, dan is er niemand die je tegenhoudt! Je drinkt iets wat je sowieso al lekker vond, dus dan kan er ook niet zoveel misgaan. Kies je iets voor anderen uit, nogmaals: smaken verschillen… 

Alle tips kunnen je op papier de beste wijn meegeven, maar smaken verschillen! Er bestaan standaard tabellen voor het kiezen van de beste wijn, maar als jouw voorkeur ergens anders ligt is dat ook helemaal oké natuurlijk. Zolang je maar geniet. Proost!

0