Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vier inspirerende woonstijlen

Ben je toe aan een make-over van de woonkamer, maar weet je nog niet voor welke stijl je wilt kiezen? Er zijn veel verschillende interieurstijlen, met elk eigen voordelen en sfeer.

Om de keuze wat gemakkelijker te maken, hebben we vier populaire woonstijlen voor je op een rijtje gezet, met de meest belangrijke kenmerken.

Landelijke woonkamer

De landelijke woonstijl is een echte allemansvriend waarin de meeste mensen zich snel thuis voelen. Het is een stijl die geïnspireerd is op het vroegere leven op het platteland. Natuurlijke materialen zoals hout, riet, rotan, linnen en natuursteen voeren de boventoon in dit interieur. Deze materialen zorgen voor sfeer en warmte, en aangevuld met zachte plaids, aaibare kussentjes en warme vloerkleden creëren ze een knusse sfeer.

Een interieur landelijk tintje heeft kleuren die zijn geïnspireerd op de natuur, zoals beige, zachtgroen en zand, meubelen zijn robuust en doorleefd. Als je voor dit interieur kiest, vind je veel elementen op de zolder van je grootouders, bij de kringloop en op vlooienmarkten.

Industriële woonkamer

De industriële interieurstijl heeft een rauwe, pure en stoere uitstraling met een no-nonsense randje. Kenmerkend zijn stoere materialen zoals beton, steen, glas, staal en hout Het liefst niet heel bewerkt, onbewerkte materialen benadrukken de pure uitstraling van dit interieur. Kleuren zijn wit, bruin, grijs en zwart. Wil je iets meer kleur, dan kies je voor een paar accenten in blauw, rood of groen. Een rode vaas bij grijze gordijnen bijvoorbeeld, of een groene plant tegen een betonnen wand.  Meubelen en accessoires zijn groot, zoals een grote (leren) bank, een robuuste, houten salontafel of een fabriekslamp aan het plafond. Accessoires kunnen prima, maar houd het rustig: de meeste industriële interieurs zijn praktisch en minimalistisch.

Vintage woonkamer

Vintage grijpt terug naar de jaren vijftig, zestig en zeventig. Welk decennium jou het meeste aanspreekt, hangt af van jouw smaak en voorkeuren. Het is een nostalgische woonstijl die kan knallen van de kleuren en prints (jaren zeventig) of ingetogen is (jaren vijftig). Meubelen en accessoires vind je, als je geluk hebt, bij de kringloop of op websites met tweedehands spullen. Tegenwoordig wordt dat echter lastiger, omdat de waarde van vintage steeds beter wordt geschat. Je kunt daarom ook gaan voor retro: nieuwe spullen met een vintage look, die vaak zo goed zijn nagemaakt dat je het verschil met vintage niet of nauwelijks ziet.

Eclectische woonkamer

In een eclectisch interieur gaat het vooral om wat jij mooi vindt. Er is geen sprake van één specifieke woonstijl. In plaats daarvan kies jij het mooiste uit de verschillende stijlen, en vormt daarmee je eigen, unieke interieur. Het is verstandig een rode draad te kiezen, zodat je niet in het wilde weg spullen gaat kopen die achteraf niet goed bij elkaar passen. Die rode draad kan een bepaalde kleur zijn, een vorm of een interieurstijl. Verstandig is het een moodboard te maken waarop je interieurs verzameld die jij mooi vindt. Daar kies je op basis van de rode draad elementen uit die jou aanspreken, die je vervolgens op een nieuwe moodboard plakt. Past alles goed bij elkaar? Dan kun je aan de slag met kopen en inrichten.

0