Tegenwoordig shoppen steeds meer mensen duurzaam door tweedehandse kleding te kopen of hun eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven te gunnen. Dat is een stuk beter voor het milieu, dus wij kunnen dit alleen maar aanmoedigen. Toch heeft elkaar voordeel z’n nadeel. Deze dingen herken jij zéker als je wel eens spullen verkoopt via Vinted.
De app Vinted maakt het mogelijk om op een veilige manier tweedehands kleding te kopen en verkopen. Een stuk goedkoper én ook nog eens een stuk beter voor het milieu. De kledingindustrie is namelijk een grote vervuiler, dus in plaats van steeds nieuwe kleding te kopen, wordt het tijd om wat meer te recyclen. Zo wordt de één z’n miskoop, de ander z’n aankoop. Heb jij al kleding verkocht via deze app? Dan herken jij deze dingen zéker!
1. Je kunt nooit een doos vinden die klein of groot genoeg is
Als je kleding verkoopt, moet je aangeven in wat voor doos je deze gaat verzenden: klein, medium of groot. Alleen dat is al een gedoe, want je wil wel het juiste formaat kiezen om onnodige kosten te voorkomen en het risico dat je pakketje wordt teruggestuurd omdat deze te zwaar of groot is, wil je natuurlijk al helemáál niet nemen. Als je dan eindelijk hebt besloten over het juiste formaat, moet je ook nog de juiste doos vinden voor jouw verkochte item. En die heb je natuurlijk nét niet in huis. Zucht.
2. De tijdsdruk kan je soms nog weleens stress bezorgen
Je pakketjes moeten zo snel mogelijk worden verstuurd, anders loop je het risico dat de verkoop wordt geannuleerd en je ook nog een slechte review op je dak hebt. Dit maakt dat de tijdsdruk soms stress kan veroorzaken. De opluchting als al je pakketjes op de post zijn gedaan en je kan wachten tot je jouw portemonnee ziet volstromen is dan wel weer heerlijk!
3. Kopers bieden soms schaamteloos de meest lage bedragen
Of je het misschien ook voor 3 euro wil verkopen. En of je dan gelijk de verzendkosten nog omlaag kunt doen. Soms doen potentiële verkopers schaamteloos een veel te laag bod op jouw marktwaar. Voet bij stuk houden en de kans lopen dat het artikel helemaal niet verkoopt of toch maar accepteren? Het eeuwige dilemma van de Vinted-verkoper…
4. Ellenlange communicatie over een kledingstuk
Het is begrijpelijk dat kopers een goede afweging maken voor ze een kledingstuk aanschaffen, maar sommige mensen gaan wel héél ver. Van de precieze kleur tot de exacte afmetingen: het lijkt wel een verhoor. Of je ook nog wat foto’s hebt waarop je het kledingstuk aan hebt? Natuurlijk joh, ik schiet nog wel een paar extra plaatjes van dit kledingstuk waar ik drie euro aan hoop te verdienen. Soms negeer je de vragen dan ook stug, graag of niet.
5. Eerlijk is eerlijk: je doet alles voor een goede review
Je bent niet graag een slaaf van een paar digitale sterretjes, maar die reviews zijn stiekem toch wel heel belangrijk. Je checkt de reviews namelijk zelf ook als je iets wil kopen, dus je doet er alles aan om te voorkomen dat jij een slechte review krijgt van iemand. Eén slechte review kan je gemiddelde namelijk al aardig doen kelderen en zorgen dat jouw kleding niet zo goed verkoopt als je zou willen. Daarom probeer je maar zo vaak en netjes mogelijk te antwoorden én je pakketjes snel op te sturen.
6. Je hebt postbedrijven leren kennen waarvan je nog nóóit gehoord had
Mondial Relay en Homerr? Ja, ze bestaan en jij hebt er ineens verrassend vaak mee te maken. Elke keer dat je iets verkoopt, is het weer de vraag waar je dat pakketje moeten afleveren. Om de hoek of aan de andere kant van de stad bij dat ene afhaalpunt dat je pas kent sinds je via Vinted verkoopt. Natuurlijk kan je een aantal postbedrijven buitensluiten, maar misschien loop je dan wel kopers mis. Dan toch maar een stukje fietsen en gelijk wat beweging meepakken!
7. Je bent inmiddels gewend dat je pakketjes niet altijd op tijd aankomen
Of je nu koopt of verkoopt, dit probleem is ontzettend herkenbaar. De luxe van ‘vandaag besteld, morgen in huis’ heb je niet op Vinted. Dat betekent dat je lang kan wachten op een nieuw kledingstuk of tot jouw verdiensten binnen zijn. Geduld is een schone zaak! Neem deze punten vooral met een korreltje zout, want wij vinden tweedehands shoppen helemaal te gek! Niet alleen bespaar je flink in je portemonnee, maar ook nog eens op je ecologische voetafdruk. What’s not to love?