Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Veelvoorkomende plagen bij huiskamerplanten en wat doe je hier tegen?

Kamerplanten geven sfeer. Ook zuiveren ze de lucht in huis. Dit zijn fijne voordelen, maar dan moeten de planten wel gezond zijn. Wat zijn eigenlijk veel voorkomende plagen bij kamerplanten? En nog belangrijker; wat doe je hier tegen? Ontdek hoe jij je kamerplanten op biologische en natuurlijke wijze gezond kunt houden.

Trips

Ontdek je mini-insecten met vleugels in de bloemknoppen en onder de bladeren van een plant? Grote kans dat dit tripsen zijn. Een trips is vaak niet groter dan 2 millimeter, heeft een langwerpige vorm en kan verschillende kleuren hebben. Dit kleine beestje zuigt voeding uit je planten. Hier knappen planten niet van op. Tripsen planten zich ook nog eens snel voort, dus afwachten tot ze vanzelf verdwijnen is helaas geen optie.

Trips biologisch verwijderen

Maar hoe kun je ze dan op een verantwoorde biologische manier verwijderen? De volwassen tripsen verwijder je met de hand, zodat ze zich niet meer voortplanten. Voor de eitjes en larven is een trips bestrijdingspakket nuttig. In zo’n pakket zitten roofmijten en gaasvlieglarven in kweekzakjes. Deze zakjes hang je in de planten en de eitjes en larven verdwijnen op een natuurlijke wijze. Liever voorkomen dan genezen? Gebruik de kweekzakjes dan preventief.

Rouwvliegjes

Naast trips kunnen ook rouwvliegjes je kamerplanten belagen. Rouwvliegjes zijn eigenlijk kleine muggen. Ze lijken op fruitvliegjes, maar zijn nog kleiner. Ook hebben ze geen rode oogjes in tegenstelling tot fruitvliegjes. De beestjes zijn 3 tot 5 millimeter groot en gedijen goed in een vochtige warme omgeving. Ze zitten graag op je tropische planten of in kweekbakjes. Volwassen rouwvliegjes leven maar kort en zorgen voor weinig schade. Wel planten ze zich razendsnel voort. De larven vormen dan ook het echte probleem.

Rouwvliegjes natuurlijk bestrijden

De larven eten plantenresten, maar ook wortels en plantenstengels. Door deze schade is een plant kwetsbaar voor onder andere schimmels en verwelking. Tijd voor actie dus. Je bestrijdt de vliegjes biologisch met aaltjes. Aaltjes zorgen ervoor dat de larve dood gaan en zich niet kunnen voortplanten. Kleefplaatjes zijn ook een optie. Dit zijn decoratieve vangplaatjes met een lijmval. De vliegjes komen op de gele kleur van de kleefplaatjes af en blijven vervolgens plakken.

Trips en rouwvliegjes zijn veel voorkomende plagen bij kamerplanten. Met biologische middelen bestrijd je deze insecten op een natuurlijke manier, zonder gif en chemische stoffen. Zorg goed voor je huiskamerplanten en geniet van je eigen groene oase.

0