Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Veel overlast door blaffende honden van de buren: wat nu? 

Je hoeft geen grote dierenvriend te zijn om honden te kunnen waarderen. Deze trouwe viervoeters maken iedereen vrolijk door hun enthousiasme en veelal lieve gedrag. Helaas hebben honden soms ook een keerzijde: het blaffen. Wanneer dit incidenteel een keer gebeurt, is er natuurlijk niets aan de hand. Er zijn echter ook honden die heel veel blaffen. Soms zelfs hele dagen en nachten. Als dit bij de buren gebeurt, dan kan dit jouw wooncomfort enorm in de weg staan. Maar wat zegt de Nederlandse wetgeving hierover? Wanneer is overlast blaffende hond erg genoeg om een melding te maken? En wat zijn de vervolgstappen? 

Een oogje toe knijpen 

Volgens de Nederlandse wetgeving moet er in elk geval niet op elke slak zout worden gelegd. Mensen moeten ook enig geluid tolereren van elkaar. Zeker wanneer je in een drukke stad woont. Ze zullen dan ook zeker niet bij iedere melding direct ingrijpen. Helemaal niet als het om een klein incident gaat. Het is onmogelijk om elkaar niet te horen en honden zullen nu eenmaal wel eens blaffen. In sommige gevallen is er echter sprake van onrechtmatige geluidsoverlast. Hierbij is het overlast dusdanig groot dat mensen niet meer comfortabel kunnen wonen. In dat geval kan er naar een rechter worden gestapt. 

Wanneer spreken we van onrechtmatig geluidsoverlast? 

Onrechtmatig geluidsoverlast is misschien een vaag begrip. Want wanneer spreken we van onrechtmatig geluidsoverlast? Honden blaffen nu eenmaal. Toch kan er ook een situatie ontstaan waarbij de honden zó vaak blaffen dat het maatschappelijk onacceptabel is geworden. Bijvoorbeeld als de hond de hele avond of nacht blaft en zo buren en buurtkinderen wakker houdt. Of het geluidsoverlast echt onrechtmatig is? Dat bepaalt uiteindelijk de rechter. 

Wat te doen bij overlast door blaffende honden? 

Bedenk eerst goed hoe ernstig het geluidsoverlast is. Bij hondenoverlast is het eerst verstandig om met de buren te gaan praten. Misschien hebben zij zelf ideeën om het blaffen te verminderen. Bijvoorbeeld door iemand op de hond te laten passen als zij weg zijn of een speciale diervriendelijke blafband aan te schaffen. Meestal weten de buren zelf niet dat er veel geblaft wordt. Vaak gebeurt dit als ze niet thuis zijn. Zolang je er niet over spreekt, zal er dus ook niets veranderen. Als de buren niet willen meewerken of als er zelfs een conflict ontstaat, dan kun je contact op nemen met een bemiddelaar van de gemeente of de politie. 

 Let ook op het welzijn van de hond 

Natuurlijk is het vervelend als de hond van de buren bijna continu aan het blaffen is. Toch is het wel goed om te bedenken dat de hond er meestal weinig aan kan doen. Hij heeft er niet om gevraagd om veel alleen te zijn of zich zo angstig te voelen. Daarom is het ook goed om op tekenen van verwaarlozing en eventueel zelfs mishandeling te letten. Wanneer je twijfelt over het welzijn van de hond, is het verstandig om de dierenpolitie in te schakelen. De dierenpolitie zal jouw melding meestal anoniem behandelen, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een verstoorde relatie met de buren.

0