Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Top 7 beste kookfilms

Koken: sommigen zien het als een hobby, anderen als iets wat gewoon moet gebeuren. Of je er nou van houdt of niet, een beetje inspiratie kan nooit kwaad. Je kunt natuurlijk de beste kookboeken gaan doorspitten, maar gelukkig kun je ook inspiratie opdoen tijdens een ontspannen filmavondje, want er zijn meer dan genoeg leuke films over eten. De culinaire wereld blijkt de perfecte setting te zijn voor interessante verhalen, zowel bij romantische comedy’s als spannende horrorfilms. Hier lees je onze top 5 beste kookfilms.

1. Ratatouille

beste films over koken en eten

De film Ratatouille is een absolute klassieker als het gaat om de beste culinaire films. Je kent deze waarschijnlijk nog wel uit je jeugd, maar de film over een rat met een grote passie voor koken is het zeker waard om opnieuw te kijken. Ratatouille gaat over de jonge rat Remy, die niks liever wil dan een beroemde chef worden in Frankrijk. Hoewel de film geanimeerd is, zien de gerechten er alsnog heerlijk uit. Wie droomde er als kind niet van de ratatouille die Remy maakt?

2. Julie & Julia

beste kookfilm

Eén van de beste kookfilms ooit gemaakt is Julie & Julia uit 2009. Deze romantische comedy gaat over twee vrouwen, genaamd Julie en Julia. In de jaren 50 volgt Julia als enige vrouw Franse kooklessen in Parijs. Tegen alle verwachtingen in schrijft ze een kookboek voor huisvrouwen. In 2002 begint Julie met het maken van alle recepten in dit boek, wat ze bijhoudt op een blog. De twee hoofdrollen worden gespeeld door Meryl Streep en Amy Adams, dus dan weet je al dat het goed zit.

3. The Menu

Als je zin hebt in een film die spanning en koken met elkaar verbindt, dan is The Menu zeker de beste kookfilm voor jou. Deze horrorfilm is gemaakt in 2022 en gaat over een jong koppel dat afreist naar een privé-eiland om een kookcursus te volgen van één van de meest beroemde chefs ter wereld. Als ze daar eenmaal zijn aangekomen, blijkt echter als snel dat dit niet zomaar een kookcursus is en neemt de excursie een zeer duistere wending.

4. Chocolat

De tragikomedie Chocolat is de perfecte culinaire film voor wanneer je even helemaal weg wilt zwijmelen. In de film verhuist de jonge en vrijdenkende moeder Vianne met haar zesjarige dochter naar een conservatief dorpje in Frankrijk. Daar opent ze een chocoladewinkeltje. Het dorp spreekt schande van haar, maar al snel blijkt Vianne een speciale gave te hebben als het op haar klanten aankomt. De film zit vol met mooie beelden van chocola. En Johnny Depp is natuurlijk ook geen straf om naar te kijken…

5. No Reservations

In een lijst met de beste films over koken en eten, hoort uiteraard ook een film met een liefdesverhaal tussen twee chefs. Dat is dan ook het geval bij de film No Reservations. Kate is een succesvolle chef in een trendy restaurant. Wanneer er een tragische gebeurtenis plaatsvindt, wordt er een nieuwe sous chef ingehuurd om haar werklast te verlichten. Al snel worden de twee meer dan alleen collega’s.

6. Chef

Chef is een heerlijke feelgood food movie, waarbij chefkok Carl Casper zijn ontslag indient bij een bekend restaurant in LA. Vervolgens reist hij af naar Miami, waar hij samen met zijn zoontje en oud collega een foodtruck opknapt. In deze film komt duidelijk de passie voor eten en koken naar buiten. Met de opgeknapte foodtruck wordt uiteindelijk een onvergetelijke roadtrip naar LA gemaakt, die mede door social media kanalen uitloopt tot een groot succes.  De goede vibes, lekkere muziek, romantiek en passie voor heerlijke culinaire uitingen zorgen ervoor dat deze film zeker tot het lijstje beste kookfilms behoort. 

7. The hundred foot journey

beste kookfilms

Als laatste de film The hundred foot journey als een van de beste kookfilms, waarin de Indiase familie Kadam vanuit india besluit om naar een pittoresk dorpje in Zuid-Frankrijk te verhuizen om een Indiaas restaurant te openen. De eigenaresse van een restaurant in de buurt duldt geen concurrentie en protesteert daarom hevig tegen de opening van het restaurant van de familie Kadam. Terwijl zoon Hassan Kadam zijn ondervindt dat hij gek is op de Franse keuken, wordt hij verliefd op souschef. Hij probeert te bemiddelen tussen de eigenaresse van het restaurant en zijn familie om de twee verschillende culturen dichter tot elkaar te laten komen. 

0