Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tips voor de eerste dagen na de geboorte van je baby

Je hebt de zwangerschap en bevalling achter de rug en nu ben je klaar om naar huis te gaan en aan het leven met je baby te beginnen. Maar als je eenmaal thuis bent, heb je misschien het gevoel dat je geen idee hebt wat je aan het doen bent! Er zijn genoeg lijsten te vinden over wat je in huis moet halen voor de geboorte, zoals badolie, luiers, etc. maar het zorgen voor de baby kan de eerste dagen stressvol zijn. Onderstaande tips kunnen zelfs de meest nerveuze ouders helpen om in een mum van tijd zonder stress voor een pasgeboren baby te kunnen zorgen.

Hulp krijgen na de geboorte

Overweeg om hulp te zoeken voor de tijd net na de bevalling, die erg hectisch en overweldigend kan zijn. Praat in het ziekenhuis met de experts om je heen. Veel ziekenhuizen hebben voedingsspecialisten of lactatiekundigen die je op weg kunnen helpen met borstvoeding of flesvoeding. Verpleegkundigen zijn ook een geweldige bron om je te laten zien hoe je je baby moet vasthouden, laten boeren, verschonen en verzorgen.

Natuurlijk krijg je de eerste tijd kraamhulp thuis. Zij zullen je ook veel leren in de eerste dagen na de geboorte. Familieleden en vrienden willen vaak ook helpen, maar als je geen zin hebt om gasten te hebben of als je andere zorgen hebt, voel je dan niet schuldig over het opleggen van beperkingen aan bezoekers. Iedereen zal dit begrijpen!

Omgaan met een pasgeborene

Als je niet veel ervaring hebt met pasgeborenen, kan hun kwetsbaarheid intimiderend zijn. Hier zijn een paar basisprincipes om te onthouden:

– Was je handen (of gebruik een handdesinfecterend middel) voordat je je baby aanraakt. Pasgeborenen hebben nog geen sterk immuunsysteem, dus lopen ze risico op infectie. Zorg ervoor dat iedereen die met je baby omgaat, schone handen heeft.

– Ondersteun altijd het hoofd en de nek van de baby. Wieg het hoofdje als je je baby draagt ​​en ondersteun het hoofdje als je de baby rechtop draagt ​​of als je je baby neerlegt.

Schud je pasgeboren baby nooit, of deze nu speelt of gefrustreerd is. Schudden kan bloedingen in de hersenen en zelfs de dood veroorzaken. Als je je baby wakker moet maken, doe dit dan niet door te schudden, maar kietel in plaats daarvan de voetjes of blaas zachtjes op de wang.

– Zorg ervoor dat je baby goed vast zit in de draagzak, kinderwagen of autostoel. Beperk elke activiteit die te ruw of veerkrachtig kan zijn.

– Onthoud dat je pasgeboren baby niet klaar is voor ruw spel, zoals wiebelen op de knie of in de lucht worden gegooid.

Bonding en rust

Bonding, waarschijnlijk een van de meest plezierige onderdelen van babyverzorging, vindt plaats tijdens de gevoelige tijd in de eerste uren en dagen na de geboorte, wanneer ouders een diepe band met hun baby maken. Fysieke nabijheid kan een emotionele band bevorderen. Bij zuigelingen draagt ​​de gehechtheid bij aan hun emotionele groei, wat ook van invloed is op hun ontwikkeling op andere gebieden, zoals fysieke groei. Een andere manier om aan binding te denken is ‘verliefd worden’ op je baby. Kinderen gedijen goed als ze een ouder of andere volwassene in hun leven hebben die onvoorwaardelijk van hen houdt. Begin met het hechten door je baby te wiegen en hem of haar zachtjes in verschillende patronen te aaien. Zowel jij als je partner kunnen ook van de gelegenheid gebruik maken om ‘huid-op-huid’ te zijn, waarbij je je pasgeboren baby tegen je eigen huid houdt tijdens het voeden of wiegen.

Baby’s, vooral te vroeg geboren baby’s en mensen met medische problemen, kunnen reageren op babymassage. Bepaalde soorten massage kunnen de hechting versterken en helpen bij de groei en ontwikkeling van baby’s. Veel boeken en video’s gaan over babymassage, vraag je arts om aanbevelingen. Wees echter voorzichtig, baby’s zijn niet zo sterk als volwassenen, dus masseer je baby zachtjes.

Baby’s houden meestal van vocale geluiden, zoals praten, brabbelen en zingen. Je baby zal waarschijnlijk ook graag naar muziek luisteren. Baby rammelaars en muziekmobielen zijn andere goede manieren om het gehoor van een baby te stimuleren. Als je kleintje kieskeurig is, probeer dan te zingen en kinderliedjes voor te dragen, of hardop voor te lezen terwijl je je baby zachtjes wiegt of wiegt in een stoel.

0