Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tips voor de carrièrevrouw die moeder wordt. Geniet van je baby én van je werk!

Moeder worden kan lastig zijn voor ambitieuze vrouwen

Voor moderne vrouwen die veel ambitie hebben en gericht zijn op het bereiken van de top, kan het behoorlijk lastig zijn om moeder te worden. De angst van je carriere opgeven voor kinderen is iets waar veel werkende vrouwen mee kampen. Veel hoogopgeleide vrouwen krijgen dan ook rond hun 32e hun eerste kind. Gelukkig zijn een baby en carriere maken goed te combineren! Hoe pak je dit als eigentijdse vrouw slim aan, zonder dat je terechtkomt in de situatie van een mooie carriere opgeven voor je kind? Hoe kun je tegelijk genieten van je baby en carriere maken? De beste tips om dat te doen, staan hieronder verzameld!

1. Verdiep je in de regelgeving

Ben je werkzaam en zwanger, zorg dan dat je goed op d hoogte bent van d regelgeving op dit gebied. Als zwangere vrouw hoef je je baas niet na enkele weken al te vertellen dat je zwanger. Ook mag je dit verzwijgen tijdens sollicitatiegesprekken. Houd er verder rekening mee dat je wettelijk gezien aanspraak kunt maken op een betaald zwangerschapsverlof van zestien weken. En deze tijd kun je als ambitieuze vrouw gebruiken door bijvoorbeeld een extra cursus te volgen of je te verdiepen in vakliteratuur. Zo investeer je ook tijdens je verlof in je carrière!

baby en carriere maken

2. Er is kinderopvang in allerlei soorten en maten

Gelukkig leven we in een land waar veel soorten kinderopvang bestaan. De mogelijkheden op dit gebied zijn behoorlijk breed. Zo kun je kiezen voor gastouders, naschoolse opvang, buitenschoolse opvang, familie en vrienden (denk aan ombeurten oppassen en werken). Ook kun je denken aan het inhuren van particuliere babysitters of au pairs. Er zit vast wel een betaalbare mogelijkheid voor jou tussen als werkende moeder! Houd er rekening mee dat je kinderopvangtoeslag kunt krijgen als je gebruikmaakt van gastouders, een crèche of de buitenschoolse opvang.

3. Stem slim af met je partner

Door goed te sparren met je partner over het combineren van je werk met het moederschap, kom je sneller tot een geschikte aanpak. Zo kunnen jullie ervoor kiezen om een papadag in te lassen, zodat jij een dag extra kunt werken. Ook kun je de taken evenwichtig onder elkaar verdelen, zodat je allebei aan je werk én aan het vader- of moederschap toekomt. Dikke kans dat dit gezamenlijk afstemmen en het geven en nemen jullie relatie gaat versterken!

0