Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Stijgend aantal soa’s onder vrouwen

Meer soa’s bij vrouwen

Tientallen jaren werden we om de oren geslagen met campagnes die het condoomgebruik moesten bevorderen. Het onderwerp werd besproken in scholen en leerlingen oefenden met bananen. De laatste jaren eiste COVID alle aandacht en verdwenen soa’s naar de achtergrond. Tegelijkertijd zien we een stijging van het aantal soa’s bij vrouwen.

Is er een verband?

De kans is groot. Minder aandacht betekent minder besef van de noodzaak van condoomgebruik. En minder kennis van de correcte manier waarop je dit doet. Zo wees een studie al in 2007 uit dat 43% een condoom pas aantrekt na het begin van de seks. Wanneer je dan weet dat alle contact tussen lichaamsvloeistoffen en slijmvliezen kans op besmetting geeft, begrijp je dat dit de werking van het condoom vermindert. Dan zijn er natuurlijk ook nog de condooms met overschreden houdbaarheidsdatum, met kleine defectjes door het rondslingeren in handtassen of broekzakken.

Correct condoomgebruik en toch een soa?

De meeste soa’s zijn overdraagbaar via slijmvliezen. De kans op besmetting via die weg is iets kleiner, maar slijmvliezen zitten ook in keel en mond. Andere soa’s zoals genitale wratten, herpes en syfilis, zijn overdraagbaar via de huid. Daar helpt een condoom niet.

Stiekeme chlamydia

Chlamydia is met voorsprong de meest voorkomende soa, ook bij vrouwen. Het verraderlijke is hier dat quasi 80% van besmette vrouwen geen klachten heeft, maar dat er op termijn wel ernstige gevolgen kunnen zijn. Dan denken we bijvoorbeeld aan bekkenontsteking en verminderde vruchtbaarheid. Door de afwezigheid van symptomen denkt men er niet aan een test te laten uitvoeren, waardoor de besmetting vrolijk verder wordt doorgegeven. Nochtans is Chlamydia bij tijdig testen makkelijk te behandelen met antibiotica.

Toch maar een condoom

Op de juiste manier gebruikt beschermt een condoom nog altijd het beste tegen de meest voorkomende seksueel overdraagbare besmettingen. Maar wat is dan de juiste manier?

In de eerste plaats moet je misschien je definitie van seks bijstellen. Niet enkel penetratie maar ook orale seks geeft een risico. Gebruik dus ook bij orale sex respectievelijk een condoom of beflapje.

Op de tweede plaats komt natuurlijk de manier waarop je met een condoom omgaat. Een condoom moet goed passen. Als vrouw een standaard voorraad bij je hebben voor eventuele romantische avonturen is dus soms een wilde gok. Condooms worden ook het best op een koele plaats bewaard, continu in je handtas is dus geen goed idee. In diezelfde handtas kunnen ze trouwens ook beschadigd raken door rondslingerende nagelschaartjes, paperclips en wat er nog zoal kan worden aangetroffen.

Kortom, al zijn ze niet altijd en overal 100% veilig, bij correct gebruik bieden condooms een goede bescherming tegen de meeste soa’s.

0