Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Slapen met je smartphone is slecht voor je gezondheid

Waarom je je smartphone niet mee naar bed moet nemen

De smartphone is een fantastische uitvinding. Hij zorgt ervoor dat we overal en altijd bereikbaar zijn en makkelijk contact kunnen onderhouden met de mensen om ons heen. Daarnaast hebben we altijd toegang tot internet, kunnen we onze agenda makkelijk beheren, muziek luisteren et cetera. Daarin schuilt echter ook een gevaar. We nemen onze smartphone ook mee naar onze slaapkamer, gebruiken ‘m in bed en houden ‘m binnen handbereik als we gaan slapen. Maar daarin schuilt ook een gevaar. Waarom is slapen met smartphone niet zo gezond? Wat zijn de negatieve effecten smartphone in je slaapkamer?

Straling

Jouw smartphone geeft straling. Ook als je hem niet gebruikt maar hij wel aan staat, zendt hij elektromagnetische golven uit. Die straling heeft negatieve invloed op jouw slaap. Hij kan zelfs leiden tot psychische klachten, denk aan stress. Slapeloosheid, ’s nachts wakker worden en nachtmerries zijn ook bekende gevolgen. Wat in ieder geval verschil maakt, is je telefoon ’s nachts op minimaal een meter afstand leggen. Daarnaast kan je de wifi uitschakelen, waardoor de straling sterk wordt verkleind.

Blauw licht

Iedere smartphone geeft blauw licht af. Dat heeft één ernstige negatieve eigenschap: het breekt jouw slaaphormoon melatonine af, ook als het licht niet recht in je gezicht schijnt. Concreet betekent dit dat je denkt dat je minder moe bent, terwijl je lichaam gewoon toe is aan slaap. Zijn er redenen waarom je je telefoon echt bij de hand moet hebben, dan is een nachtfilter een optie. Er zijn ook verschillende gratis apps te downloaden die jouw scherm ’s nachts een rode kleur geven.

Onrust

Genoeg duidelijke redenen dus al om niet meer te kiezen voor slapen met smartphone. Daarnaast geeft het gebruiken van je telefoon (of laptop of tablet) kort voor het slapen gaan een bepaalde onrust. Je gebruikt namelijk continu je hersenen, je denkt bewust na over wat je ziet en leest. Dat denken neem je als het ware mee naar bed. Laat op de avond nog mails en appjes lezen is dan ook geen goed idee. Ongemerkt gaan je gedachten er mee aan de slag. Geen wonder dat je niet makkelijk inslaapt. Gezien de negatieve effecten smartphone kies je liever voor iets wat echt ontspant. Luister muziek of lees bijvoorbeeld een boek, maar niet op een e-reader dus.

0