Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rits op de jas vervangen in 4 stappen

Een kapotte rits is echt balen, zeker als je jas nog in topconditie is en nog lang mee kan. Gelukkig kun je zelf de rits vervangen, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook makkelijker dan je denkt, als je een beetje kunt naaien. Met deze 4 stappen van Leatherbox kun jij zelf je rits vervangen. Lees verder!

Bereid je goed voor

Begin met het meten van je oude rits om te weten hoe lang de nieuwe moet zijn. Als je een jas hebt, kies dan een rits die je helemaal open en dicht kunt doen. Dit is handig voor als je de jas aan de onderkant wilt openen. Kijk goed naar de rits die je nu hebt: heeft die fijne tandjes of juist dikke blokken? Dat bepaalt namelijk het type nieuwe rits die je moet kopen. Worden het ykk ritsen of toch wat anders? Maak wat foto’s of wat notities over hoe de rits er nu in zit. Let daarbij vooral op kleine details zoals hoe ver de tandjes van het naaiwerk af zitten en hoe de rits boven- en onderaan is vastgemaakt.

De kapotte rits verwijderen

Daarna is het tijd om de kapotte rits eruit te halen. Pak een tornmesje, of een schaartje als je die bij de hand hebt, en maak de stiksels voorzichtig los. Misschien moet je ook een deel van de kraag loshalen. Als de rits eruit is, gebruik dan een kledingroller of een pincet om alle losse draadjes op te ruimen.

De nieuwe rits monteren

Nu is het tijd om de nieuwe rits te plaatsen. Leg hem tussen de stoflagen waar de oude rits zat. Kijk even naar je foto’s om zeker te weten dat je de rits op de juiste plek legt. Als de rits bovenaan te lang is, gebruik dan een kartelschaar om een stukje van de ritsband af te knippen en zo rafelen te voorkomen. Zet de rits daarna vast met spelden. Is de stof dik? Dan is het handig om de rits eerst losjes vast te naaien!

De nieuwe rits vastnaaien

Met een speciale naaivoet, het ritsvoetje, op je naaimachine kun je de nieuwe rits naaien, precies over de plek van de oude. Zorg dat je aan het begin en het eind van de rits een paar keer heen en weer naait om het stevig vast te maken. Als de trekker van de rits in de weg zit, houd dan de naald en het voetje van de machine naar beneden, en schuif de trekker even uit de weg. Als je de kraag los hebt gemaakt in een eerdere stap, vergeet deze dan niet opnieuw vast te naaien. En daar heb je het, je hebt de rits helemaal zelf vervangen!

0