Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Regentonnen in iedere tuin; dit is waarom dat zou moeten

Dit is niet een verhaal over de opwarming van de aarde, een verhaal over hoe tegels en bestrating voor grote wateroverlast zorgen of over negatieve klimaatverandering. Dit is een verhaal over regentonnen, en waarom iedere tuin een regenton zou moeten hebben. Dan kunnen we het uiteraard best wel over die klimaatverandering gaan hebben, want dat speelt zeker een rol. Maar de klimaatverandering is voor velen een ver-van-je-bed-show, en daarom gaat dit verhaal daar niet over. Dit verhaal gaat over waarom een regenton in jouw tuin jou een goed gevoel zou kunnen geven. Niets meer en niets minder.

Wat kun je allemaal met een regenton?

Een regenton, de naam zegt het natuurlijk al, is een groot vat dat regen opvangt. Meer niet. Met de ton zelf kun je niet veel meer dan dat. Maar met het regenwater dat je ermee opvangt des te meer. Je kunt regenwater voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Het doeleind waarvoor regenwater het meest gebruikt wordt is het geven van water aan planten in de tuin. Tijdens warme of hete dagen hoef je zo niet naar de kraan maar gebruik je lekker ijskoud water uit de regenton. Vinden je plantjes heerlijk en jij hoeft er geen cent voor te betalen. Met de juiste hulpmiddelen kun je ook je tuinsproeier voorzien van regenwater. Zo blijft jouw gazon ook tijdens de heetste dagen heerlijk groen. Om nog maar niet te spreken over de kinderen die je blij kunt maken met een heerlijk verfrissende douche buiten!

Ramen lappen en autowassen

Een iets minder voor de hand liggende toepassing waarvoor je regenwater kunt gebruiken is het lappen van je ramen! Als je een streeploos resultaat wilt is regenwater 100x beter dan kraanwater. Altijd doen dus! Dat geldt overigens ook voor het wassen van je auto. Je kunt een hogedruikreiniger met de juiste hulpmiddelen gewoon op een regenton aansluiten, en zo je auto met kraakvers hemelwater afspoelen. 

Bier koelen

Wist je dat je ook je drankjes kunt koelen in een regenton? Je kunt ze beter niet op de bodem van de ton mikken, als je ze wat gemakkelijk er weer uit wilt halen, maar als je bijvoorbeeld een emmertje hebt met een touw eraan, dan doe je je drankjes in dat emmertje en haal je ze omhoog zodra je zin hebt in een ijskoud biertje! Daar hoeft geen koelkast meer aan te pas te komen! 

Zo zie je maar, er zijn best veel dingen die je met regenwater kunt doen. Die zijn allemaal besparend voor je portemonnee, komen ten goede aan je tuin én voorkomen wateroverlast. En dit mag dan wel geen verhaal zijn over klimaatverandering ; ja, het komt ook het klimaat ten goede wanneer je het regenwater opvangt en zodoende het water op een goede manier gebruikt. Iedere tuin zou dus een regenton moeten hebben. In sommige gemeenten wordt er subsidie gegeven op het gebruik van een regenton. Informeer bij jouw gemeente of dat ook voor jou het geval is.

0