Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Recept voor de lekkerste Cosmopolitan

Eind jaren negentig werden ze in een klap bekend: de Cosmopolitan. Deze cocktail bestaande uit wodka, cranberrysap, triple sec en limoensap werd rond die tijd namelijk veel in films en series gezien. Een goed voorbeeld daarvan is Seks and the city, waar het het favoriete drankje is van hoofdrolspeelster, Carrie Bradshaw. Hiermee introduceerde zij eigenlijk deze cocktail aan de wereld. Het recept ervoor was echter al veel eerder gemaakt en nu is het tijd dat jij er ook een gaat maken. Ga dus een fles vodka kopen, en de benodigde soorten en proef zelf waarom deze cocktail al meer dan 20 jaar zo populair is.

We weten niet precies wanneer de Cosmopolitan is bedacht, maar we denken dat dit al in de jaren 30 van de vorige eeuw is gebeurd. Hij werd echter pas redelijk populair in de jaren 70, waarna de echte populariteit eind jaren 90 kwam. Mede dus door Seks and the city, maar plotseling zagen we ook in veel andere series en films de Cosmopolitan voorbij komen… en dus wilde iedereen proeven wat dat nu was.

Doordat dit mixdrankje zo populair werd eind jaren 90, zorgde dit er eigenlijk voor dat heel veel cocktails weer populair werden. Dit leidde dan weer tot de opening van vele cocktailbars wereldwijd en een herwaardering daarvan.

Vrij jonge cocktail

De Cosmopolitan is dus niet ouder dan de jaren 30 van de vorige eeuw. Dat maakt het een vrij jonge cocktail. De voorloper van de Cosmopolitan was de klassieke Daisy cocktail, die we kunnen terug herleiden naar 1934 als jaar waarin deze werd ontdekt, toen hij veel werd genuttigd in de zogenaamde ‘elite bars, de bars voor de welgestelden in de wereld.

Een dergelijke klassieke Daisy cocktail bestaat uit cointreau, gin, framboos siroop en citroensap. Zowel qua smaak als aanzicht vertoont deze veel gelijkenis met de door ons behandelde Cosmopolitan. Veel later, in de jaren 80 ging men hier iets nieuws aan toevoegen: Absolut Citron. Absolut is natuurlijk het wereldberoemde wodkamerk en deze wodka met citroen smaak bleek de perfect toevoeging aan de bestaande cocktail.

The Odeon in Manhattan

Het bedenken en op de kaart zetten van de Cosmopolitan wordt toegeschreven aan Toby Cecchini. Deze man werkte in 1987 in een bar genaamd The Odeon in Manhattan. Daar ging Toby experimenteren met allerlei ingrediënten om nieuwe creaties te bedenken, of bestaande beter te maken. Voor zover wij weten was hij de eerste die het hierboven genoemde Absolut Citron ging mixen met cointreau, vers limoensap en cranberrysap. En zo was de Cosmopolitan dus geboren!

Door Sexy and the city groot gemaakt, maar ook voorzien van een imago. Elke hardwerkende vrouw die midden in het leven stond en niet bang was om de mannenwereld binnen te stormen, stond op vrijdagavond met een Cosmopolitan in de hand.

Dit heb je nodig om thuis een heerlijke Cosmopolitan te maken:

– 45ml Wodka

– 30ml Triple Sec

– 30ml Cranberrysap

– Limoensap van een halve limoen

eventueel kun je de cocktail nog garneren met gebrand sinaasappelzest.

Let op, gooi niet alle ingrediënten in een glas, maar doe ze eerste in een cocktail shaker. Op de garnering na uiteraard. Schud de cocktail shaker goed door en zeef het resultaat in een, het liefst, gekoeld Martini-glas. Ter garnering gebruik je de gebrande sinaasappelzest. Tegenwoordig kleeft er aan het drankje geen imago of beeld meer en dus hoeft niemand zich te schamen om met een Cosmopolitan in de hand gezien te worden.

0