Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ontdek de vele voordelen van eiwitshakes

Eiwitshakes kunnen we zien als het veruit meest gebruikte supplement bij sporters. Voor, tijdens en na de training zie je hen steevast met de shakebeker in de hand, genietend van een lekkere shake die de reserves aan eiwitten moet aanvullen. Niet zelden nemen beginnende sporters dan ook deze gewoonte over zonder goed te weten waarom. En daar brengen we hier graag verandering in. In bijgaand artikel leggen we uit wat een eiwitshake precies inhoudt.

Wat is een eiwitshake?

Dit eiwit in poedervorm dat in de meeste gevallen gemengd wordt met water of melk vormt een aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid eiwitten die via de voeding ingenomen wordt. Met een positieve invloed op spieropbouw, spierherstel en afvallen, is dit een erg populair supplement bij sporters. Verschillende soorten eiwitten hebben elk hun eigen werking, zo zal whey eiwit snel opgenomen worden waardoor het ideaal is vlak na een training en heeft caseïne eiwit een tragere werking waardoor het bijvoorbeeld voor het slapengaan een goed idee is. 

Wat mag je verwachten van eiwitshakes?

Sporters zijn al langer overtuigd van het gebruik ervan en daar hebben ze dan ook enkele goede redenen voor.

Eiwitshakes helpen bij het opbouwen van spieren

Eiwitten zorgen ervoor dat de spieren van voldoende brandstof en energie voorzien worden om zo het maximale uit iedere training te kunnen halen. Heeft je lichaam niet voldoende eiwitten binnen gekregen, dan zal het de eigen eiwitreserves gaan aanspreken met spierafbraak en een verlies aan kracht en uithoudingsvermogen tot gevolg.

Eiwitshakes bevorderen het afvallen

Welke sporter wil nu niet dat strakke, slanke en afgetrainde lichaam? Om dat te kunnen bereiken moet het vetpercentage van het lichaam verlagen en ook daarbij zijn eiwitshakes een prima ondersteuning. Eiwitten helpen je om langer een voldaan gevoel te hebben en dus minder snel naar calorierijke en ongezonde tussendoortjes te grijpen. Ook het positieve effect op de spieropbouw door eiwitten helpt bij het verlagen van dat vetpercentage. Hoe meer spiermassa, hoe hoger het calorieverbruik en hoe sneller het vetpercentage daalt.

Eiwitshakes versnellen het herstel van de spieren

Als je sport, belast je uiteraard je spieren en hierdoor komen in die spieren kleine scheurtjes. Eiwitten vullen die scheurtjes op door ze te vullen met nieuw spierweefsel. Je herstelt op deze manier dus sneller van een training en kunt voluit aan de volgende training beginnen zonder pijn of verzuring te ondervinden.

Hebben eiwitshakes nut als supplement?

Het komt er natuurlijk in de eerste plaats altijd op aan om gezond en evenwichtig te eten. Door bij het samenstellen van je maaltijden te kiezen voor eiwitrijke producten krijg je al een behoorlijke hoeveelheid eiwitten binnen op een natuurlijke manier. Het eten van eieren, kip, vis en groene groenten is alvast een goed begin. Voor intensieve sporters echter zal het zo goed als onmogelijk zijn om door middel van voeding voldoende eiwitten binnen te krijgen en dan vormen de alom gekende eiwitshakes een perfecte aanvulling. Overdrijf hier niet mee, want weet dat het lichaam een teveel aan eiwitten omzet in vet; iets wat je uiteraard liever wil vermijden.

0