Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Maak waar en wanneer je maar wilt een fotoboek van jouw (wereld) reis

Bij thuiskomt van een verre reis over de wereld is de kans groot dat je honderden foto’s en evenveel herinneringen hebt aan de prachtige landschappen, de vele bezienswaardigheden en de interessante mensen die je ontmoet hebt. Dat wil je niet vergeten. Wat is nou de beste manier om al die mooie herinneringen en foto’s levend te houden? Met een fotoboek! Zo creëer je iets tastbaars waarin je niet alleen zelf terug kunt kijken maar wat je ook aan vrienden en familie kunt laten zien. Het is niet alleen de beste manier om op je reis terug te kijken maar het staat bovendien fraai in je boekenkast.

Een fotoboek maken is een proces waarbij je de hele reis weer even helemaal opnieuw beleeft. Hieronder wat tips voor het maken ervan.

Kies een programma

Wanneer je een fotoboek wilt gaan maken zijn daarvoor veel online programma’s gratis beschikbaar. Ook kun je bij online drukkerijen zoals Cewe direct terecht voor handige software/ programma’s om jouw fotoboek samen te stellen, waarna je het vervolgens direct kunt laten afdrukken. Kies voor een programma dat makkelijk werkt en waarmee je goede en mooie indelingen kunt maken. Een fotoboek maken kun je het beste doen op je pc want op een groot scherm zie je veel beter hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.

Een thema

Om het je makkelijk te maken zijn er vaste ontwerpsjablonen maar die kun je desgewenst zelf aan je smaak of idee aanpassen. Zorg er bij het kiezen van een thema voor dat het je foto’s ondersteunt. Zonnige kleuren passen bijvoorbeeld goed bij een wereldreis in hartje zomer.

Het formaat

Er bestaan diverse formaten fotoboeken. Groot, klein, vierkant, liggend of staand, de keuze is aan jou. Heb je veel liggende foto’s? Dan kun je het beste kiezen voor een liggend formaat. Heb je zowel liggende als staande foto’s, kies dan voor een vierkant formaat waarbij je de foto’s af kunt wisselen.

Maak een fotoselectie

Selecteer de foto’s die je wilt gaan gebruiken. Kies niet alleen voor de mooiste foto’s maar ook voor foto’s waar je hele goede herinneringen aan hebt, al zijn die mogelijk wat minder scherp of fraai. Heb je erg veel foto’s? Dan kun je er ook voor kiezen om meerdere fotoboeken te maken.

Geef mooie foto’s de ruimte

Geef mooie foto’s de ruimte en beknibbel niet op het aantal pagina’s. Trek mooie foto’s uit over twee pagina’s want zo komen ze het beste tot zijn recht. Ook kun je een grote achtergrondfoto nemen waarop je dan meerdere kleine foto’s plaatst. Speel gewoon wat met de lay-out en de grootte van je foto’s.

Wel of geen tekst

Wanneer je van jouw fotoboek een verhaal wilt maken, kies dan om te beginnen voor een chronologische volgorde. Het verhaal van je reis vertel je niet alleen met foto’s maar ook met bijschriften. Vaak komt met een korte tekst de herinnering meteen weer naar boven. Kies voor een lettertype in twee formaten: één voor de kop en ééntje voor de gewone tekst. Let er wel op dat de letters in het programma vaak kleiner lijken dan dat ze in het echt zijn.

De omslag

De omslag zie je als eerste. Besteed daar aandacht aan en kies een foto die er uitspringt en jouw reis in een beeld weergeeft. Die foto kun je gebruiken voor de totale omslag d.w.z. zowel de voorkant, de rug als de achterkant. Vergeet de titel niet, ook niet op de rug van het fotoboek. Tot slot, kies je voor het type kaft. Hard of zacht, met reliëf, van leer of linnen en met of zonder gepersonaliseerde sleeve. Het is allemaal mogelijk.

Controleren en bestellen

Denk je klaar te zijn? Bekijk dan eerst goed op je computer hoe je fotoboek eruit komt te zien. Herstel fouten in je teksten of wissel alsnog foto’s. Nog beter is het om het te laten checken door iemand anders want als je lang bezig bent geweest zie je vaak je eigen fouten niet meer. Kies voor het papiersoort; glanzend, normaal of mat en liefst voor FSC gecertificeerd papier dat CO2-neutraal geproduceerd wordt. Druk op de bestelknop en binnenkort ligt het fotoboek van jouw wereldreis bij je thuis.

0