Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kies ervoor om duurzaam te wonen; dit zijn 4 tips om dat te doen!

Overal om ons heen speelt duurzaamheid een belangrijke rol en steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Binnen woningen kan veel energie worden bespaard wanneer huiseigenaren bewuster omgaan met de energie en duurzamere keuzes maken. In dit artikel delen we daarom vier tips om jouw huis duurzamer te maken, zodat je bijdraagt aan een groenere toekomst en wellicht geld kunt besparen op de energie. 

Investeer in zonnepanelen

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer nieuw, en er zijn al heel veel huiseigenaren voor jou die dit al hebben geïnstalleerd. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, waardoor je minder gebruik hoeft te maken van fossiele brandstoffen. Hierdoor verlaag je niet alleen de kosten op je energierekening, maar verminder je ook je CO2-uitstoot. Daarnaast zijn zonnepanelen een duurzame investering die zichzelf op de lange termijn terugverdienen.

Een bijkomend voordeel van zonnepanelen is dat je de opgewekte energie kunt opslaan in een thuisbatterij zonnepanelen. Deze batterij zorgt ervoor dat je de opgewekte energie kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en wordt je zelf voorzienend.

Isoleer je woning goed

Naast het gebruiken van je eigen opgewekte energie uit de thuis batterij is het belangrijk om je woning goed te isoleren. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie, waardoor je niet alleen geld bespaart, maar ook het milieu minder belast. Door je huis goed te isoleren, voorkom je dat de warmte ontsnapt en houd je de warmte buiten wanneer het zomer is. Hierdoor heb je altijd een aangenaam binnenklimaat en een lagere energierekening. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, zoals het plaatsen van dubbelglas, dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie. 

Kies voor duurzame materialen

Gaan jullie je woning binnenkort verbouwen? Kies dan altijd voor duurzame materialen! Kies voor hout met een keurmerk, gerecyclede materialen en materialen met een lange levensduur. Je zal de impact van je huis op het milieu verminderen door te kiezen voor duurzame materialen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de herkomst van de materialen en de manier waarop ze geproduceerd zijn. Kies bijvoorbeeld voor lokale leveranciers en fabrikanten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Op die manier maak je een bewuste keuze voor een duurzamer huis.

Verminder je water- en energieverbruik

Naast investeren in zonnepanelen en het isoleren van je huis, kun je ook op andere manieren bijdragen aan een duurzamer huis. Denk hierbij aan het verminderen van je water- en energieverbruik. Dit kun je doen door zuinige apparaten aan te schaffen, korter te douchen, de kraan niet onnodig te laten lopen en energiebesparende maatregelen te nemen.

Door je eigen gedrag te beïnvloeden en duurzamere keuzes te maken, verklein je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een duurzamere wereld. Bovendien bespaar je ook nog eens geld op je energierekening, waardoor duurzaamheid en financiële voordelen hand in hand gaan.

0