Het leven van een superster lijkt van de buitenkant alleen maar rozenkleur en maneschijn. Een wereld vol luxe, roem en van je hobby je werk maken. Toch heeft de faam ook een grote keerzijde, zoals mensen die meer om het succes dan om de persoon geven. Neem bijvoorbeeld deze supersterren die het aan de stok kregen met hun platenlabel.
Ook in ons eigen landje is er genoeg juice rondom artiesten. Neem bijvoorbeeld rappers Ronnie Flex en Bilal Wahib die beiden door hun platenlabel Top Notch gedumpt zijn. De laatste genoemde raakte flink in opspraak door een verkeerde grap in een Instagram livestream en werd direct aan de kant gezet door het bekende platenlabel. Ronnie Flex brak met zijn voormalige platenlabel door meningsverschillen over het contract dat hij op 19-jarige leeftijd getekend had. Een compromis zat er niet in en Ronnie sprak zich op social media laaiend uit over de breuk. Ook wereldsterren als Mariah Carey, Taylor Swift en Michael Jackson hebben flinke onenigheden (gehad) over contracten, geld en rechten. Wij zetten de meest spraakmakende geschillen voor je op een rijtje. Gewoon om even te beseffen dat roem ook niet alles is!
Taylor Swift VS. Scooter Brown
Eén van de bekendste geschillen van het moment is die tussen popster Taylor Swift en haar voormalige platenmaatschappij Big Machine Records. Frontman Scooter Brown, die manager is van onder andere Justin Bieber en Ariana Grande, ontkent zijn wandaden hardnekkig. Taylor Swift beschuldigt hem namelijk van allerlei pesterijen waaronder het claimen van de rechter op haar muziek. Zo zegt Taylor dat Braun haar verboden heeft haar eigen nummers live te spelen. Swift liet zich niet kennen en heeft haar oude albums gewoon opnieuw uitgebracht. Dat noemen we nog eens het heft in eigen hand nemen!
Van eigen bodem: Martin Garrix
Ook onze grote trots, DJ en producer Martin Garrix heeft bonje achter de rug. Namelijk met zijn voormalige platenlabel Spinnin’ Records en management Music Allstars (MAS). Als zestienjarige jongen werd zijn talent al ontdekt en tekende hij zijn eerste contract. Inmiddels zegt hij zich misleid te voelen omdat hij toen, onwetend als hij was, gedwongen is om zijn muziekrechter over te dragen. Inmiddels hebben de partijen al een rechtszaak en kreeg Garrix de rechten van zijn muziek in handen. Een zege voor gerechtigheid!
Koningin van de hoge noten: Mariah Carey
In deze situatie zingt niet de platenmaatschappij, maar Mariah Carey zelf een toontje lager. Dat is ook weer eens wat anders! Haar voormalige label, Virgin Records, liet de zangeres als een baksteen vallen toen haar album Glitter teleurstellende cijfers liet zien. Bij voormalige platenlabels verkocht de zangeres nog platen als warme broodjes van de bakker, maar na het tekenen bij Virgin Records kelderden de cijfers drastisch. Het platenlabel moest hier niks van hebben en wilde het contract zo snel mogelijk ontbinden. Zelfs zo graag, dat ze Carey 28 miljoen dollar meegaven om zo snel mogelijk weg te wezen. De zangeres heeft deze situatie omgezet in iets positiefs door een eigen platenlabel, Butterfly Records, op te richten waar ook haar meest recente album Caution geproduceerd is.
Boy George en Culture Club
Het kan niet anders dan dat je deze hit nog kent: ‘Karma, karma, karma, karma, karma chameleon. You come and go.’ In 1983 werd dit een nummer 1-hit in Nederland en waarschijnlijk zit het nummer nu alweer vast in je hoofd. Het bekendste nummer van Culture Club, de band van Boy George, heeft alleen een nare bijsmaak gekregen voor de zanger. Ben je door bovenstaande altercaties benieuwd waarom artiesten het zo’n probleem vinden om niet de rechten van hun muziek in handen te hebben? De situatie van Boy George zal dat even haarfijn voor je verklaren. Wanneer platenlabels de rechten van nummers hebben, mogen ze er namelijk alles mee doen wat ze willen. Zo is de tekst van Karma Chameleon als een aangepast om te gebruiken in een reclame van een burgerrestaurant. Die nieuwe versie gaat over niks minder dan wortels en erwten. Boy George zegt daarover dat hij daar weliswaar aan verdient, maar zou betalen om zijn nummer niet op die manier te laten gebruiken. Daarom heeft de artiest inmiddels ook een nieuw contract waarin duidelijk staat dat de rechten van al zijn toekomstige nummers van hem zijn. Ook probeert hij de rechten van zijn oude nummers terug te krijgen, maar dit is tot dusver nog niet gelukt.
De King of Pop: Michael Jackson
Michael Jackson heeft een heleboel controversie op zijn naam staan. In de piek van zijn faam was hij in vast gezicht op alle tabloids en beschuldigingen van kindermisbruik achtervolgen hem nog tot ver na zijn dood. Ook een ruzie met zijn platenlabel ontbreekt aan dit lijstje. In 2002 kreeg Jackson het aan de stok met zijn platenlabel Sony Music Entertainment. Toentertijd was zijn album Invincible net uit en hij vond dat deze niet genoeg gepromoot werd door de plantenlabel. Het album presteerde dan ook ondermaats, ook al was er toch 27 miljard euro gespendeerd aan de promotie. Jackson uitte zijn ontevreden publiekelijk, voor over Sony’s CEO Tommy Mottola, waarmee de artiest ruim tien jaar samenwerkte. Jackson sprak uit dat Mottola rascistisch en duivels was en zwarte artiesten exploiteerde voor zijn eigen gewin. Helaas bleek Invincible het laatste album van Jackson bij leven te zijn. Na zijn dood kwamen er nog verschillende albums en samenwerkingen met andere artiesten uit die een stuk beter presteerden dan Invincible.