Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inspirerende vrouwen in de mode-industrie die je moet kennen

De mode-industrie is een dynamische wereld waarin trends zich onverwachts voordoen en kortdurend zijn en een naam maken moeilijk is. Toch is het een aantal bijzondere inspirerende vrouwen in de mode-industrie door de tijd heen gelukt om deze wereld compleet op zijn kop te zetten. Een aantal van deze inspirerende vrouwen in de fashion-industrie staan hieronder beschreven en moet jij kennen.

7 Inspirerende vrouwen in de mode-industrie

1. Coco Chanel

Een echte “femme fatale” binnen de mode-industrie was Coco Chanel, die een succesvolle zakenvrouw werd vanaf haar introductie van het kleine, zwarte jurkje in 1926. Ze was gedurfd en vrij en liep voor op haar tijd, wat ook terug te zien was in haar ontwerpen, die eveneens bevrijd van beperkingen gepresenteerd werden. Zodoende was Coco Chanel een pionier in haar tijd met een kenmerkende stijl, en een inspiratiebron voor veel vrouwen.

2. Vivienne Westwood

Deze Britse modeontwerpster maakte haar naam met bijzondere combinaties van traditionele elementen met provocatieve en maatschappelijke uitingen. Samen met Malcolm MacLaren maakte ze modestatements in de tijd van de punk en rock-‘n-roll. Op deze manier daagde ze de samenleving en bestaande normen uit.

3. Donatella Versace

Een andere gewaagde vrouw uit het rijtje van inspirerende mode -industrie vrouwen is de Italiaanse Donatella Versace, die met gedurfde prints, logo’s en kleuren op kleding kwam, van sneakers tot zijden blouses en nog veel meer. Haar ontwerpen weerspiegelen haar extravagante karakter en zijn rijk aan kwaliteit.

4. Miuccia Prada

Miuccia Prada is tevens een inspirerende ontwerpster uit Italië die het merk Prada van haar grootvader overnam in 1978 en transformeerde tot een high-end modehuis. Ze staat bekend om haar futuristische collecties met bijzondere accessoires en een tikkeltje nostalgie.

5. Maria Grazia Chiuri

Maria Grazia Chiuri begon bij Fendi in 1989, waar ze zich ontfermde over de Baguette-tas. Vervolgens was ze actief voor Valentino en hield ze zich bezig met accessoires, waar ze ook co-creatief directeur werd tussen 2008 en 2016. Voor haar werk ontving ze in 2015 zelfs de CFDA International Award. In 2016 is ze overgestapt naar Dior als artistiek directeur van de vrouwencollecties, waarmee ze de eerste vrouw werd in deze positie.

6. Fong Leng

Fong Leng is een Chinees-Nederlandse modeontwerpster die van een kleine boetiek op de Nieuwendijk in Amsterdam naar een grote winkel in de P.C. Hooftstraat ging vanwege haar succes. Haar ontwerpen trekken de jetset aan en ze staat bekend om haar bijzondere jas jurken. Onder andere Kate Bush en Mathilde Willink hebben haar kleding gedragen.

7. Iris van Herpen

Een andere ontwerpster van Nederlandse bodem is Iris van Herpen, die niet meer weg te denken is uit het internationale modelandschap en daarom ook onderdeel van onze lijst van inspirerende vrouwen in de mode-industrie. Haar ontwerpen zijn duurzaam en futuristisch, van 3D-prints tot laser cuts, en een van de hoogtepunten van de couture week in Parijs. Hiermee innoveert ze de fashion-industrie en is ze een bron van inspiratie voor veel vrouwen. Onder andere Beyoncé verscheen tijdens haar optreden in Amsterdam in een creatie van Iris van Herpen en ook Lady Gaga droeg een van haar jurken.

0