Wanneer je in de overgang zit, betekent dit dat je stopt met menstrueren. Na je laatste menstruatie nog bloed verliezen kan er voor zorgen dat je je zorgen maakt. Dat is meestal niet nodig maar is wel iets om goed in de gaten te houden. Bloedverlies tijdens de overgang kan meerdere oorzaken hebben. We leggen de meest voorkomende oorzaken aan je uit:
Mogelijk oorzaken voor bloedverlies na de menopauze
Hormonale schommelingen
Dat er tijdens de overgang van alles met hormonen gebeurt is bekend. Door die veranderingen in de hormoonhuishouding worden veel overgangsklachten veroorzaakt. Bepaalde hormonen, zoals progesteron en oestrogeen, nemen af tijdens de overgang. Dit gebeurt echter niet in een rechte lijn. Deze veranderingen gaan gepaard met schommelingen. Deze schommelingen in hormoonspiegels kunnen zorgen voor incidenteel bloedverlies. Het kan er bij horen. Een vervelende klacht tijdens de overgang die veel onzekerheid met zich mee kan brengen maar onschuldig.
Perimenopauze
De overgang treedt langzaam binnen en wordt ingeleid door de perimenopauze. Dit is de periode voorafgaand aan de overgang. In deze periode bereidt het lichaam zich voor op de laatste menstruatie. Deze periode kan gepaard gaan met verschillende overgangsklachten en een onregelmatige menstruatie. Wanneer de menstruatie langere tijd wegblijft, wordt er vaak vanuit gegaan dat de laatste menstruatie heeft plaatsgevonden. De perimenopauze kan echter jaren duren. Zo kan een vrouw dus ook na lange tijd toch weer menstrueren. In dit geval is er dan officieel geen sprake van bloedverlies na de menopauze maar van een onregelmatige menstruatie tijdens de perimenopauze. Het onderscheid is echter lastig te maken en kan zorgen voor onzekerheid. Bij veel onzekerheid en heftige klachten is het verstandig om je te laten verwijzen naar een gynaecoloog die zich veel bezighoudt met overgangsklachten zoals de gynaecologen bij een kliniek als Optimum Clinics.
Medicatie
De overgang kan gepaard gaan met vervelende klachten. Zo vervelend dat sommige vrouwen zelfs beperkt zijn in het dagelijks leven en het van grote invloed is op hun kwaliteit van leven. Veel klachten kunnen ondervangen worden door bepaalde hormoontherapieën. Door medicatie met hormonen te gebruiken kan er soms bloedverlies plaatsvinden of een kunstmatige menstruatie worden opgewekt.
Dunner wordend weefsel
Tijdens het ouder worden neemt de elasticiteit van de huid af en wordt de huid dunner. Dit gebeurt ook tijdens de overgang en ook met de huid in en rondom het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hierdoor kan er makkelijker wat beschadigingen en kunnen kleine bloedingen ontstaan. Dit komt met name voor na geslachtsgemeenschap en is niets om zorgen over te maken.
Medische aandoeningen
Bloedingen kunnen worden veroorzaakt door zeer uiteenlopende medische aandoeningen. De aandoeningen variëren van onschuldig tot zeer ernstig. Vleesbomen en poliepen kunnen bloedingen veroorzaken. Ook de aandoening endometriose kan voor bloedingen zorgen. Gelukkig komt dit niet vaak voor maar bloedverlies na de menopauze kan ook een teken zijn dat er een kwaadaardig gezwel aanwezig is. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met je huisarts of gynaecoloog.