Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ideeën om van een kleine tuin iets bijzonders te maken

Als je een kleine tuin hebt, denk je misschien dat je beperkt bent in wat je ermee kunt bereiken. Er zijn echter talloze prachtige en creatieve ideeën voor een kleine tuin om zelfs het kleinste perceel te transformeren in een paradijs. Kleine tuinen vereisen misschien wat meer aandacht dan grote tuinen, maar ze hebben tal van voordelen. Om te beginnen dwingt het je om wat inventiever te zijn en er goed over na te denken, wat vaak kan resulteren in serieuze stijl en schoonheid. Het andere grote pluspunt is dat ze vanwege hun grootte vaker wel dan niet heerlijk onderhoudsarm zijn. Daarnaast zijn er allerlei manieren om van een kleine tuin een groen paradijs te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de plantenbakken van Plesanto. Het is tijd om creatief aan de slag te gaan en te ontdekken wat je zou kunnen creëren met de beschikbare ruimte die je hebt!

Bepaal als eerste de hoofdtaak van de ruimte.

Het is belangrijk om te kiezen waar je de tuin vooral voor wilt gebruiken, zoals een plek om met vrienden en familie te eten, een borrel terras of alleen een groene ruimte voor planten. Of je nu een indrukwekkende balkon tuin wilt creëren, tuinmeubilair in een binnenplaats wilt plaatsen of een perceel wilt vullen met groen, hieronder vind je tal van kleine tuinideeën om je te inspireren.

Voeg sfeer toe met veel potten en plantenbakken

Als je planten in potten en plantenbakken hebt, kun je ze verplaatsen naar gelang hoe je de tuin op dat moment gebruikt. Daarnaast kun je ze naar een serre, kas of binnenshuis verplaatsen om ze te beschermen als het gaat vriezen. Interessante plantenbakken en potten van verschillende hoogtes betekenen dat ze niet alleen ruimtebesparend zijn, maar ook kunnen worden gebruikt om een ​​gevoel van beslotenheid te creëren wanneer ze rond een zithoek worden geplaatst, of juist als blikvangers in de tuin.

De stijl van de plantenbak is ook belangrijk, zorg ervoor dat deze past bij de algemene stijl van de tuin en zelfs bij het interieur van het huis om een ​​gevoel van continuïteit te creëren. Je hoeft het natuurlijk ook niet bij één plant per pot te houden.

Gebruik muren en hekken voor klimmers

Vergeet in een kleine ruimte niet om muren en schuttingen te gebruiken voor groen. Klimplanten zorgen voor schaduw en creëren een heerlijk besloten gevoel. Ze zijn ook goed in het absorberen van geluid en vervuiling. Plant daarom verticaal in een kleine ruimte. Je kunt spelen met de beplanting combinaties erin en interesse en hoogte creëren met texturen, kleuren en vormen. Door klimplanten te gebruiken, zoals de groenblijvende sterjasmijn, kun je interesse en groen toevoegen en niet te veel ruimte innemen.

Haal binnen naar buiten

Laat een kleine tuin groter aanvoelen door het te laten voelen als een voortzetting van je binnenruimte. Door de ruimte optimaal te benutten, wordt deze waardevoller, hoe klein ook. Kleed je kleine tuin ruimte aan met een meubelset en voeg decoratieve sprookjesachtige licht ideeën toe om ervoor te zorgen dat het een ruimte is waar je meer tijd wilt doorbrengen.

Laat aandacht voor detail niet verloren gaan, dezelfde principes gelden voor de tuin als voor een interieurproject, omdat voor beide het doel hetzelfde is: een fijne plek om te zitten. Je buitenruimte moet een verlengstuk van je huis zijn, dus maak het comfortabel en gebruik accessoires op dezelfde manier als binnenshuis. Gebruik kussens, plaids, kaarsen en schalen, die kun je tenslotte altijd weer mee naar binnen nemen als het weer omslaat.

Denk verticaal

Bespaar kostbare vierkante meters buitenshuis, of het nu gaat om een ​​gazon of een terras, door zoveel mogelijk van de grond te halen. Als je een muur of sterke schutting tot je beschikking hebt, is dit de ideale plek om er een ​​slanke stellingkast tegen te bevestigen. Je kunt het ook zelf maken van bijvoorbeeld pallets. Je kunt deze niveaus gebruiken om potplanten neer te zetten, kleinere tuin accessoires te bewaren en om te gebruiken als plek om je drankje neer te zetten.

0