Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoe weet je welke laptop geschikt is voor jou?

Op zoek gaan naar een nieuwe laptop kan een irritante ervaring zijn. Zelfs als je weet wat alles betekent en precies weet wat je wilt, kan het moeilijk zijn om een beslissing te nemen als je op zoek gaat. Er zijn gewoon heel veel opties, qua besturingssysteem, schermgrootte en dan is er ook nog de optie van refurbished laptops. Hieronder vind je een blog over waar je aan moet denken als je op zoek gaat naar een nieuwe laptop.

Kies het besturingssysteem

Voordat je naar laptops gaat kijken, moet je uitzoeken welk besturingssysteem (OS) voor jou het beste werkt. Als je nadenkt over welke software je moet gebruiken en op welke besturingssystemen die software draait, kun je bepalen welke hardware je nodig hebt.

Windows: Dit besturingssysteem krijgt niet veel aandacht meer, maar werkt nog steeds prima. Het is de beste keuze als je Microsoft-apps zoals MS Office, Access of Outlook nodig hebt. 

MacOS: MacOS van Apple is iets beginners vriendelijker dan Windows, maar het is nauw verbonden met de hardware van het bedrijf. Het is waarschijnlijk niet je eerste keuze als je geen iPhone of iPad hebt, en je opties zijn beperkt tot MacBooks. 

Chrome OS: Als je de meeste van jouw taken in een webbrowser kunt doen, is Chrome OS een goede keuze. Chrome-laptops (Chromebooks genoemd) behoren ook tot de goedkoopste (en minst krachtige) die je kunt vinden, dus het besturingssysteem is ook het overwegen waard als je een beperkt budget hebt. 

Als je eenmaal weet welk besturingssysteem je wil en een idee hebt van de software die je gaat gebruiken, kun je erachter komen wat de minimale hardware specificaties zijn die je nodig hebt. Het eerste waar je naar moet kijken is de processor, ook wel de chip of de CPU genoemd. Er zijn eigenlijk twee bedrijven die laptop processors voor consumenten maken: Intel en AMD.

Intel-processors

De belangrijkste processors van Intel zijn de Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9. De Core i3 is het minst krachtig, de Core i9 is het krachtigst.  Binnen elk van deze chip lijnen gebruikt Intel reeksen cijfers en letters die je meer informatie geven over de mogelijkheden van die chip en wanneer deze uitkwam. 

AMD-processors

AMD’s chip naamgeving is net zo moeilijk te ontcijferen als die van Intel. In de naam AMD Ryzen 5 7600X is de “7” de generatie, en de “6” is hoe krachtig deze is. Een “6” zou van dit voorbeeld een medium-powered chip maken, terwijl een 3 of 4 zwakker (langzamer) zou zijn. De volgende twee cijfers hebben nergens invloed op. De “X” aan het einde geeft hoge prestaties aan. Andere letteraanduidingen zijn U voor ultra laag vermogen.

Hoeveel kracht heb je nodig?

Als je een typische gebruiker bent die een webbrowser, Microsoft Office Suite en misschien wat fotobewerkingssoftware gebruikt, raden we een laptop aan met een Intel Core i5-processor van de negende generatie of later.  Als je het je kunt veroorloven, is een Intel i7-chip een mooie upgrade en zal je laptop sneller aanvoelen. Het extra vermogen betekent echter vaak een kortere levensduur van de batterij, dus je moet dat in evenwicht houden met de behoeften. Een gaming-laptop zou bijvoorbeeld een i7 (of i9)-chip gebruiken, maar een i3 of i5 is meestal prima voor minder veeleisende taken. Evenzo is voor de gemiddelde gebruiker de AMD Ryzen 5000-serie voldoende, maar de Ryzen 7000 maakt een mooie upgrade, opnieuw ten koste van de levensduur van de batterij.

0