Een zwangerschap staat niet op de planning en je hebt inmiddels een vaste bedpartner of bent in elk geval seksueel actief. In dat geval is het goed om over anticonceptie na te gaan denken. Er is echter enorm veel keus. Zeker voor vrouwen. Natuurlijk kun je een lading condooms kopen en deze standaard in het nachtkastje leggen, maar misschien ben je ook eens toe aan iets anders of wil je het op ‘dubbel safe’ spelen. Maar hoe kies je de juiste anticonceptie? Waar moet je aan denken?
Vrij altijd eerst met condoom
Heb je nog geen vaste bedpartner? Of heb je een geheel nieuwe bedpartner? Dan is het goed om zeker die eerste keren met condoom te vrijen. Aanbevolen wordt om pas zonder condoom te vrijen als jullie allebei een soa-test hebben ondergaan. Zo weet je zeker dat er geen ziektes worden overgedragen. Andere voorbehoedsmiddelen werken immers niet tegen soa’s. Als je dit wil voorkomen, heb je dus niet genoeg aan enkel een anticonceptiepil.
Zodra je een vaste partner hebt, kan je ervoor kiezen om deze test te doen. Als de uitslag negatief is, kunnen jullie – met behulp van andere voorbehoedsmiddelen – zonder condoom vrijen.
Wil je hormonen gebruiken?
Er zijn heel veel verschillende voorbehoedsmiddelen verkrijgbaar. Hiervan werkt een deel op basis van hormonen en een deel niet. Het gebruik van hormonen kan soms voordelen hebben. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk om een menstruatie uit te stellen en om de klachten met betrekking tot de menstruatie te verminderen.
Toch geldt dat niet voor alle vrouwen. Er zijn ook vrouwen die enorm veel klachten ervaren door het hormoongebruik. Bijvoorbeeld door enorme stemmingswisselingen. Er zijn ook vrouwen die zeer ernstige bijwerkingen ervaren van hormoongebruik. Denk bijvoorbeeld aan trombose (klonten in bloedvaten). Dit is erg uitzonderlijk, maar er zijn vrouwen die hier gevoelig voor zijn.
Hoe vaak wil je hier aan denken?
Een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen is toch wel de anticonceptiepil. Het grootste nadeel van dit voorbehoedsmiddel is dat je deze echt heel structureel in moet nemen. Dit is namelijk tegelijkertijd het voorbehoedsmiddel waar de meeste ‘ongelukken’ mee gebeuren. Meestal door incorrect gebruik. Als de pil helemaal correct wordt ingenomen, zal deze voor 99 procent betrouwbaar zijn. Vergeet je echter op structurele basis pillen? Dan zal de betrouwbaarheid enorm verminderen.
Bedenk daarom goed of jij in staat bent om echt elke dag een pil in te nemen en of je hier ook echt aan denkt. Als je nu al weet dat dit regelmatig mis zal gaan, dan is het beter om voor een andere vorm van anticonceptie te kiezen.
Wil je ooit kinderen?
Ook goed om stil bij te staan. Misschien ben je al op leeftijd en zie je geen kinderen meer in jouw toekomst. Dan zijn er eventueel ook definitieve maatregelen die getroffen kunnen worden. Wil je wel kinderen? Alleen nu nog niet? Let dan ook op het soort voorbehoedsmiddel dat je kiest. Zo ziet men bij de prikpil vaak dat het langer duurt voordat de natuurlijke menstruatie weer op gang komt en vrouwen weer vruchtbaar zijn. Dit terwijl je na het verwijderen van een spiraal direct weer vruchtbaar bent. Goed om hier van tevoren rekening mee te houden.