Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoe jij een kindvriendelijke tuin kan maken. 

Ben jij opzoek naar hoe jij je tuin kindvriendelijk kan maken? Ongeacht de ruimte en het budget die je hebt, kun je van jouw tuin een kindvriendelijke tuin maken. 

Goed voorbereid. 

Bedenk van tevoren wat er bij jouw kind(eren) en gezin past. Heb je groene vingers of juist 2 linkerhanden? Ben je een buitenmens en hou je van gezelligheid? Ben je een opgeruimd persoon? Zit je vast aan een budget, kijk naar wat je zelf kan doen en wat je uit handen moet geven. Je investeert geld en tijd aan een tuininrichting, maar het is een uitgaven waar je de komende jaren niet meer naar om hoef te kijken. Bedenk daarom ook goed vooruit zodat je tuin praktisch blijft. 

Tuinindeling. 

Een plekje voor papa en mama en een plekje voor de kinderen. Daar waar jij je tuinset hebt staan is het niet fijn als daar ook je kinderen rondrennen, daardoor is het fijn om dat te scheiden. Mocht je bestrating onder je tuinset doen, denk dan goed na over wat voor betegeling je daar neer legt, in de zomer met een felle zon, kunnen tegels snel te warm worden voor bloten voetjes. Een grasveldje is een must voor kinderen. Een plek waar ze heerlijk kunnen rollen of gezellig kunnen picknicken. Je kunt dan kiezen om natuurlijk gras te doen of kunstgras. Kies je voor bloemen in de tuin? Let dan op, want en zijn ook giftige bloemen, denk bijvoorbeeld aan blauwen regen, buxus, vingerhoedskruid en oleander. Op internet is hier meer over te vinden.  Ligt jouw tuin de volle dag in de zon? Denk dan na over het creëren van schaduwplekken voor je tuinstoelen door middel van een grote struik of boom, als daar geen ruimte voor is, is een parasol ook een goede optie. Als kinderen in de middag lekker buitenspelen is de kans op verbranden erg groot, door schaduwplekken te creëren voorkom je dat de kinderen verbranden. 

Spelen. 

Een schutting als erfafscheiding? Hier kan je meer mee! Hang er een leuk schoolbord aan! Ook buisjes en plankjes zijn erg leuk om op te hangen, dan kunnen ze met zand en water spelen. Hang een groot laken aan de schutting en ze kunnen er heerlijk achter verstoppen. Ook kan je 1 klein plekje in je tuin aan je kind geven waar deze heerlijk kan graven en wormen kan zoeken, dan zijn ze heerlijk zoet en blijven ze ook van de andere mooie bloemen af.  Een speeltoestel in de tuin is een must voor kinderen. Weinig ruimte? Je kan ook een mooie pergola maken en daaraan een schommel, rekstok of klimtouw maken. Een losse glijbaan is makkelijk te verplaatsen. Een losse zandbak of er één in laten graven. Heb je wat meer ruimte kan je ook altijd nadenken over een trampoline, dit is tot oudere leeftijd nog steeds gewild bij kinderen. Voor de kleintjes is de watertafel altijd erg leuk. Deze kan het hele jaar door gebruikt worden. Je kan er een zandtafel van maken of in de herfst een herfsttafel vol met eikels en kastanjes. 

Dieren. 

Is uw kind een echte dierenvriend? Kinderen kunnen veel van dieren leren. Je kunt tamme dieren in je tuin houden zoals kippen of konijnen. Het kind leert dan van jongs af aan de verantwoordelijkheid te dragen (met behulp van begeleiding). Ook heb je verschillende planten die vlinders en bijen aantrekt. 

Kindvriendelijke tuin met water. 

Een waterpartij in een kindvriendelijke tuin, kan dit? Het kan wel, maar denk goed na over wat je gaat plaatsen. Een waterpartij staat immers in de top 3 als het gaat om de meest risicovolle elementen in een kindvriendelijke tuin. Heb je al een vijver of wil je deze plaatsen? Zorg dan voor veiligheidsroosters die je over het water kan leggen om te voorkomen dat kinderen erin vallen en plaats eventueel een hek om de vijver heen. Pebble fonteinen zijn een leuke manier om toch op een kindvriendelijke manier water toe te voegen aan een tuin en een stuk veiliger. Dit zijn kunstwerken waar water lans of doorheen stroomt. Je kan het ook makkelijker aanpakken. Zet in de zomer een lekker zwembadje neer en/of laat ze met de tuinslang spelen, je plantjes krijgen dan automatisch ook water. Hou altijd toezicht op je kinderen als ze met water aan het spelen zijn. 

0