Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoe is jouw financiële gezondheid?

Wanneer we het hebben over gezondheid, gaat het vaak over het belang van gezond eten en voldoende bewegen en slapen. Ook is er veel aandacht voor het verminderen van stress. Wist je dat jouw financiële gezondheid een grote invloed heeft op je stressniveau? Hoog tijd dus om je financiële gezondheid eens onder de loep te nemen.

Veel winst te behalen

Financiële gezond wil niet zeggen dat je geen schulden hebt en direct goed zit. Er zijn namelijk meer dan twee opties. Financiële gezondheid valt in een bredere, positievere context te bekijken. Vraag jezelf eens af of jij je zeker voelt over de financiën. Heb je een buffer om tegenslagen op te vangen? Ben jij voorbereid op de toekomst? En weet jij wat er inkomt en wat er uitgaat, niet alleen op de korte termijn maar ook op de langere termijn? Door de antwoorden op deze vragen duidelijk te krijgen, kun je bijvoorbeeld bekijken of het voor jou mogelijk zou zijn om langere tijd op reis te gaan, te gaan ondernemen, een huis te kopen of wat jouw toekomstdroom ook is. Ook voor mensen zonder financiële problemen valt doorgaans winst te behalen. Het is de uitdaging om regelmatig te blijven evalueren en in balans te blijven.

Voorbereid op de toekomst

Vaak valt er veel winst te behalen op het gebied van rekeningen die in de toekomst komen. Iedereen weet dat er eens per jaar betaald moet worden voor de gemeentelijke belastingen, een eindafrekening van de energieleverancier of dat er een grote uitgave aan zit te komen voor auto-onderhoud. Leg van tevoren geld opzij voor rekeningen waarvan je weet dat ze ergens in de toekomst zullen komen, zodat je deze direct kunt betalen op het moment dat het nodig is. Ga ook jaarlijks een middagje zitten om de vaste lasten en de inkomsten in kaart te brengen. Waar kun je op besparen? Overstappen energie loont doorgaans direct en ook kom je er wellicht achter dat je abonnementen hebt lopen waar je weinig of niets mee doet.

Vrouwen minder financieel gezond

Onderzoek van Deloitte wijst uit dat mannen financieel gezonder lijken dan vrouwen. Gekeken naar de houding, het gedrag, de situatie en gevoelens van deelnemers aan het onderzoek op gebied van inkomen, uitgaven, sparen, lenen en planning, blijkt dat mannen op vier van de vijf domeinen hoger scoren. Vrouwen doen het alleen beter op het gebied van lenen. Mannen hebben een hoger inkomen en kunnen daardoor vaker goed rondkomen. Vrouwen hebben niet alleen een lager inkomen, maar ook een minder grote spaarbuffer en ze kunnen hun inkomen minder goed voorspellen. Bovendien voelen veel van de ondervraagde vrouwen zich ook onzekerder over de eigen financiële gezondheid.

0