Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hoe creëer je een mediterrane tuin?

Creëer een mediterrane tuin met onderhoudsarme planten die goed tegen droge periodes kunnen voor een ontspannend ontwerp dat herinneringen oproept aan zonovergoten vakanties. Een mediterrane tuin recreëren is gemakkelijker je denkt en je zet er meteen een fijne sfeer mee neer. Bovendien, met het vooruitzicht op aanhoudende hete, droge zomers, wordt het steeds belangrijker om onze tuinen beter bestand te maken tegen droogte.

Een mediterrane tuin staat vol met onderhoudsarme, geurige en prachtige mediterrane bomen en planten, zoals olijfbomen. Daarnaast nemen grind en bestrating de plaats in van gazons en zijn er zitjes en potplanten in overvloed, dus neem enkele, of al deze, elementen op in uw mediterrane tuin om het gevoel van zonniger oorden na te bootsen.

Mediterrane tuin met lavendel

Om het gevoel van een mediterrane tuin te creëren, moet worden geëxperimenteerd met een combinatie van verschillende planten. Veel zogenaamde ‘droogtetolerante’ mediterrane planten zijn ideaal voor de warme Nederlandse zomers. In de late winter zie je in een mediterrane tuin vaak acacia’s en citrusbomen in hun volle glorie; in het voorjaar staan ​​krokussen en siergrassen centraal, en in de zomer zijn het de pelargoniums, geurende kruiden en olijfbomen die de tuin zijn sfeer geven. Dan, in de herfst, werken de herfstkrokussen, met rozemarijn die vaak het hele jaar door bloeit, en palmen die hoogte toevoegen.

Welke planten passen in een Mediterrane tuin?

Klassieke plant keuzes voor een mediterrane tuin zijn onder meer olijfbomen, citrusplanten, agave, lavendel, rozemarijn, kruiden, palmen, cipres, etc. De lente is een ideale tijd om een ​​mediterrane tuin aan te planten, wanneer de grond een beetje is opgewarmd en om wortelrot na natte, koude winters te voorkomen.

Kies de juiste plant voor de juiste plaats, rekening houdend met zowel de bodem als het licht. Hoe beter je de inheemse groeiomstandigheden van een plant kunt nabootsen, hoe groter de kans dat deze zal gedijen met weinig onderhoud. Mediterrane planten zijn geëvolueerd om te genieten van lange, zonnige dagen, waar veel licht essentieel is, dus vermijd planten in de schaduw van grote bomen.

Een voorkeur voor goed doorlatende grond met veel licht

Mediterrane tuinplanten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, dus plant ze niet op een plek die in de winter onder water staat. Een plek op het zuiden die de hele dag in de zon staat, is ideaal. Mediterrane planten geven over het algemeen de voorkeur aan voedselarme grond, dus vermijd het voeden van de grond.

Een zonnige helling is ideaal voor het creëren van een mediterrane tuin stijl, aangezien de droogte tolerante planten de voorkeur geven aan goed doorlatende grond. Elke zonnige plek zal goed werken. Overweeg ook om een houten pad door je mediterrane tuin te laten lopen. Laat je hiervoor inspireren door ideeën te bekijken voor rotstuinen. Plant hierlangs siergrassen en struiken.

Grind en bestrating in een Mediterrane tuin

Grind en warm getinte bestrating zijn typerend voor een mediterrane stijl in de tuin, met terrassen om buiten te eten en pergola’s voor schaduw, waarover klimplanten hangen. Creëer ontspannen, informele ruimtes, omgeven door textuur, geurige planten en rustieke details. Het vergt enige planning om deze sfeer te creëren, waarbij structuur en beplanting samenwerken. Terrassen op verschillende niveaus met stenen muren, natuurstenen bestrating en gekalkte muren komen ook vaak voor, of voeg wat kleur en patroon toe met mozaïek details in muren, opstap treden of patio’s.

0