Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Het effect van de verwarming op je huid

In de winter hebben veel mensen last van een droge en trekkende huid. Heb jij hier ook last van en denk je dat dit komt door de kou? Dat is niet per se het geval. Vaak wordt een droge en gevoelige(re) huid veroorzaakt door de verwarming die binnen aan staat. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid omlaag en droogt de huid uit.

Warmte afvoeren

De huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo zorgt dit grote orgaan ervoor dat je lichaam beschermd is tegen vervuiling van buitenaf, maar ook van binnenuit moet de huid goed blijven. Het lichaam maakt constant warmte aan, bij iedere ademhaling en hartslag. Door de huid zelf verdampt de hele dag water. Zonder dat je het door hebt verlies je dit vocht. Op het moment dat de luchtvochtigheid daalt terwijl de verdamping bezig is, droogt je huid uit. Naarmate je ouder wordt, zal je dit meer gaan merken. De huid wordt namelijk minder elastisch als je ouder wordt, wordt droger en houdt minder vocht vast. Als je op de energierekening wilt besparen is energieleveranciers vergelijken verstandig, maar het helpt je portemonnee en je huid om de verwarming lager te zetten of op de wat warmere dagen in het najaar en de winter helemaal uit te laten. 

Smeren als oplossing

Heb jij een droge huid en merk je dat je hier in de winter nog meer last van hebt? Dan is het verstandig om je huid ’s ochtends en ’s avonds goed in te smeren met een vettige crème. De crème zorgt ervoor dat het vocht niet uit je huid kan ontsnappen, waardoor je huid minder snel uitdroogt. Gebruik bijvoorbeeld een voedende CBD-olie met een verzachtend en kalmerend effect op je huid. Als je jouw droge huid niet goed behandelt, kan je last krijgen van roodheid, jeuk of eczeem wat weer zorgt voor verdere beschadiging van de huid. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken om zo het vocht in je lichaam aan te vullen, zodat de juiste balans behouden blijft.

Hard water

Een andere tip die zowel goed is voor je huid als voor het milieu, is korter en minder warm douchen. In gebieden waar meer kalk in het water zit, hebben mensen vaker last van een droge huid. Water dat meer kalk bevat is harder en zorgt ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Ook wordt er vaak meer zeep gebruikt, waardoor dit proces in de huid nog sneller gaat. Je kunt het water zachter maken door een waterontharder aan te schaffen, maar deze apparaten zijn niet goedkoop. Een praktische oplossing die je direct toe kunt passen, is korter en minder warm douchen.

0