Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Het beste muzikale speelgoed voor peuters en kinderen tot 5 jaar

Muzikaal speelgoed is een geweldige manier om de interesse van een kind in muziek te vergroten zonder te investeren in formele muzikale lessen. Het beste muzikale speelgoed voor kinderen is geschikt voor de leeftijd, duurzaam en past bij hun muzikale interesses. Van rammelaars tot drums tot fluiten en meer, het beste muzikale speelgoed is er in verschillende stijlen. Het kiezen van het beste muzikale speelgoed hangt grotendeels af van hun ontwikkelingsniveau en waarin ze geïnteresseerd zijn. Kleine zangers zullen dol zijn op een microfoon, terwijl andere kinderen zich misschien op een specifiek instrument concentreren. Als je eenmaal hebt uitgezocht welk muziekspeelgoed het beste bij je kind past, moet je ook nadenken over het schoonmaakgemak en de volumeregeling. We hebben onderzoek gedaan naar populair speelgoed met deze eigenschappen in gedachten. Hier is het beste muzikale speelgoed voor peuters en kinderen tot 5 jaar.

Muzikale ontwikkeling van peuters en kinderen tot 5 jaar

Ontwikkelingsmijlpalen zijn dingen die de meeste kinderen op een bepaalde leeftijd kunnen bereiken. Een kind bereikt ontwikkelingsmijlpalen in de manier waarop het speelt, nieuwe vaardigheden en gedragingen leert (zoals lopen) en dat alles terwijl ze hun omgeving vollediger dan ooit tevoren verkennen! Mijlpalen manifesteren zich meestal tussen pasgeborenen en peuters in het tweede jaar, wanneer kinderen zich beter gaan bewegen en onafhankelijker worden, wat soms kan leiden tot opstandigheid, maar ook tot erkenning van zichzelf.  Het tweede jaar is een tijd waarin de onafhankelijkheid van het kind blijft groeien. Ze zijn nu in staat om zelf meer stappen te zetten, voor het eerst te glimlachen. 

beste muzikale speelgoed voor peuters en kinderen tot 5 jaar

Hoe muzikaal speelgoed jouw peuter ten goede kan komen 

Muziek kan een belangrijke rol spelen in de groei van een kind, zelfs vóór de geboorte. Door je kind bloot te stellen aan muziek ontwikkelen vele gebieden van de ontwikkeling van het kind. En als je dit vroeg doet, kun je ervoor zorgen dat jouw baby gezond opgroeit. Door het kind aan te moedigen om te dansen door muziek te spelen, kan de kleine verschillende delen van zijn lichaam verkennen terwijl het leert hoe te samenwerken. Dansen is een bewezen kunstvorm die kinderen helpt meer over zichzelf te leren, wat het voor iedereen leuk maakt! Een geweldige manier om zelf wat moves te laten zien, met peutervriendelijke instrumenten zoals een ei schudder. Door op het ritme te bewegen, werken peuters hard aan het opbouwen van vaardigheden die later nodig zijn bij andere fysieke activiteiten zoals hardlopen (of zelfs gewoon achter vrienden aan rennen). Kinderen van deze leeftijd imiteren graag wat ze zien, dus wees niet bang om zelf te dansen.

Muziek is de beste manier om tijd door te brengen en in een goed humeur te komen. Of je nu actief luistert of gewoon je gedachten laat afdwalen, bepaalde genres zullen altijd kunnen helpen om stressniveaus te verminderen, zoals ambient (soms ook chillout genoemd) muziek die een kalmerende stimulatie voor onze geest biedt! Muziek is goed voor het lichaam en de geest van kinderen en zou een onderdeel moeten zijn van het dagelijks leven in een gezin! Het beste nieuws is dat je geen geweldige muzikant hoeft te zijn om muziek in je gezinsleven op te nemen. Kinderen houden van nature van muziek en willen die samen met jou ontdekken. 

Muzikaal speelgoed en jonge kinderen

Herhaling is de sleutel bij jonge kinderen, omdat ze ervan zullen genieten en baat zullen hebben bij het horen van dezelfde liedjes of het herhalen van dezelfde patronen. Naarmate kinderen ouder worden, kun je iets nieuws toevoegen door het tempo, het volume of de songtekst te wijzigen. Laat je kind de stijl kiezen die hij/zij leuk vindt! 

Luisteren naar Mozart maakt je misschien niet slimmer, maar het is nog steeds een leuke manier om de tijd te doden. De wetenschap achter het effect is op zijn best twijfelachtig en populaire versies online beweren dat “luisteren naar Mozart of klassieke muziek je intellectuele capaciteit alleen maar vergroot” of hoe blootstelling aan klassieke muziek in de vroege kinderjaren gunstige effecten heeft op de mentale ontwikkeling, wat niet echt waar is!

De voordelen van muziek voor jonge hersenen zijn onmiskenbaar. Baby’s en peuters die eraan zijn blootgesteld presteren beter dan baby’s en peuters zonder, niet alleen op het gebied van taak gebaseerde mijlpalen, maar ook op school of op het werk! Vergeet niet dat muziek in de vroege ontwikkeling kan worden gezien als een universele taal. Xylofoons, fluiten, brillen, castagnetten, maracas helpen je kleintje bekende melodieën te ontdekken terwijl ze onderweg wat leuke geluiden maken, ze stimuleren allemaal neurale paden die kritisch denkvermogen bevorderen en ook de creativiteit in hen stimuleren.

dit is het beste muzikale speelgoed voor peuters en kinderen tot 5 jaar

Het beste muzikale speelgoed voor peuters en kinderen tot 5 jaar: fijne en grove motoriek

Naast het bevorderen van de lichamelijke ontwikkeling, is het bespelen van muziekinstrumenten een geweldige manier om de fijne en grove motoriek van een peuter te ontwikkelen.  Drummen kan bijvoorbeeld helpen om wat meer balans op te bouwen terwijl je leert hoe je met elke vinger op de piano tikt, zodat hij/zij meer grip heeft bij het tikken op verschillende ritmes met verschillende snelheden! Instrumenten zijn een geweldige manier om kinderen over muziek te leren, maar kinderen leren ook geduld op te brengen. Terwijl ze spelen, leren peuters hoe belangrijk het is om op hun beurt te wachten en om de beurt met andere instrumenten te spelen om niets leuks te missen! 

Muziek en sociale vaardigheden bij kinderen

Speelgoed kan ook helpen bij het introduceren van vroege vaardigheden zoals sociale interactie door middel van beurtwisselingen. De leesvaardigheid wordt ook verbeterd door muziekinstrumenten te bespelen. Een recente studie heeft aangetoond dat het leren van een instrument zoals piano of gitaar kan leiden tot betere leesvaardigheid voor kinderen die worstelen met elementaire woordherkenning in zowel gesproken woorden als wiskundige bewerkingen, omdat ze tijdens het luisteren kunnen zien hoe individuele noten in elkaar passen.

Top 3 beste muzikale speelgoed voor peuters:

Baby speelkleed
Baby speelkleed

Dit interactieve piano speelkleed van Hibaby is heerlijk zacht, waardoor je kindje comfortabel ligt. Aan de speelboog hangen verschillende leuke speeltjes met rateltjes en een spiegeltje. Al liggend op de rug kan je kindje heerlijk tegen de pianotoetsen aan trappen om muziek te maken onder begeleiding van vrolijke lichteffecten. Op deze speelmat is van alles te ontdekken, dit stimuleert de baby bij het ontwikkelen van de zintuigen. En dit allemaal door te spelen met de pluche dierenvriendjes. Wanneer je kleine zelfstandig kan zitten, kan je de piano draaien zodat je kleine ook gemakkelijk met de handjes piano kan spelen. Je kindje ontwikkelt zijn of haar motorische en visuele vaardigheden met dit vrolijke speelkleed.

Chicco Dieren Muzikale Tablet
Chicco Dieren Muzikale Tablet

Deze muzikale tablet is geschikt voor kindjes van 12 tot 36 maanden en heeft 9 knopjes om op te drukken met verschillende geluiden. Deze zullen de nieuwsgierigheid stimuleren en je kindje leren logische verbanden te leggen. Deze tablet is perfect voor kleine kinderhandjes en heeft aan de zijkanten twee vlakken met reliëf dat zorgt voor extra grip! Tevens heeft hij twee volumeniveaus, zodat het geluid niet te hard zal staan voor je kleine.

Muzikaal Educatief speelmatje
Muzikaal Educatief speelmatje

Speel terwijl je leert, leer terwijl je speelt en speel muziek tapijt, educatief tapijt. Op deze kunststof mat kun je elke toets indrukken waarna een geluid zal klinken en het bijbehorende licht zal fonkelen. Het tapijt, met geluid en kan de baby leren het woord te leren. Om kleine kinderen sneller en leuker te laten leren dus!

Top 3 beste muzikale speelgoed voor kinderen tot 5 jaar

VTech KidiMusic Super Sound Karaoke
VTech KidiMusic Super Sound Karaoke

Als je kind liever zijn stem gebruikt in plaats van een instrument, dan zal hij het heerlijk vinden om mee te zingen met deze karaoke machine. Dit speelgoed is gemaakt voor kinderen tot 5 jaar oud en is uitgerust met acht originele liedjes, zes ingebouwde spellen, een stem wisselaar en geluidseffecten. Je kunt het speelgoed ook met een telefoon verbinden, zodat jouw kind kan meezingen met zijn eigen persoonlijke favoriete liedjes. De microfoon is uitgerust met een recorder die tot vijf minuten aan geluid kan opslaan en de microfoonstandaard bevat een discolamp die van kleur verandert voor een echte rockstar-vibe.

VTech Zoef Zoef Dieren Loes de schattige Poes
VTech Zoef Zoef Dieren Loes de schattige Poes

Speel en leer met de Zoef Zoef Dieren en maak kennis met alle dieren. Druk op het hoofdje om geluidseffecten, vrolijke zinnetjes en gezongen liedjes te horen. Plaats de poes op de Magische Sensors van de Zoef Zoef Dieren speelsets (waarbij de toets aan de onderzijde wordt ingedrukt) en luister naar vrolijke reacties. Kenmerken van dit muzikale speelgoed tot 5 jaar:

– 3 gezongen liedjes

– Nederlands gesproken

– Stevig en duurzaam 

– Automatische uitschakeling

BRIO Muzikale rups
BRIO Muzikale rups

Met de combinatie van technologie en een speels ontwerp, laat de BRIO muzikale rups jouw kind de basis van muziek op een unieke manier ontdekken! Wanneer je de houten blokken in de gaten legt, maakt elk gat een geluid. Het hoofd en de staart van de rups kunnen op 10 verschillende manieren worden verbonden, en elk van deze manieren wordt beloond met een andere melodie. Het perfecte speelgoed om de zintuigen van je kind te prikkelen en het oorzaak- gevolg effect te leren.

0