Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Het beste educatieve speelgoed voor peuters

Educatief speelgoed is geweldig voor peuters omdat het leren stimuleert, of het nu gaat om het stapelen van blokken of gewoon het lezen van een boek. Het beste educatieve speelgoed voor peuters kan gemakkelijk worden opgeborgen, vereist niet veel ouderbetrokkenheid en kan keer op keer gebruikt worden. Speel in op de behoeften van jouw kind door rekening te houden met hun leeftijd, ontwikkelingsstadium en voorkeuren met het beste educatieve speelgoed voor peuters.

Zoek naar speelgoed dat educatieve waarde toevoegt aan het spelen en speel in op de interesses van jouw kind om het leuk te houden. In deze blog hebben we rekening gehouden met de veiligheid, het ontwerp, het gebruiksgemak, het schoonmaakgemak, de kosten en de leeftijd om het beste educatieve speelgoed voor peuters te vinden.

Een van de fijnste beloningen van het ouderschap is om je kind te zien groeien en leren… en speelgoed kan een boeiend onderdeel van die reis zijn. Beter nog, doordacht gekozen speelgoed kan vaardigheden bevorderen die van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van jouw kleintje op gebieden als creatief denken, taal en geletterdheid, rekenen op jonge leeftijd, probleemoplossing en sociaal-emotionele groei. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat met name interactief speelgoed de cognitieve vaardigheden kan stimuleren die bijdragen aan succes op school en goed educatief speelgoed voor peuters is.

Maar met zoveel keuzes, zou je je kunnen afvragen welke soorten speelgoed de ontwikkeling van je kind het beste ondersteunen. Het goede nieuws is dat je geen expert hoeft te zijn om antwoorden op deze vraag te vinden. Hier zijn een paar eenvoudige tips om rekening mee te houden bij het kiezen van educatief speelgoed voor je kind.

Kies educatief speelgoed dat past bij de interesses en capaciteiten van je kind

Voordat speelgoed kan bijdragen aan de ontwikkeling van een kind, moet het geïnteresseerd zijn om ermee te spelen. Als jouw kind van dinosaurussen houdt, zoek dan naar games en speelgoed die zich daarop richten. Of als je kleuter graag bouwt, overweeg dan om een set alfabet blokken aan te schaffen om letter- en klankherkenning te stimuleren.

educatieve-speelgoed-voor-peuters

Het beste educatieve speelgoed voor peuters: houd rekening met de leeftijd van jouw kind 

Speelgoed moet uitdagend genoeg zijn om leuk te zijn, maar niet zo moeilijk dat het je kind frustreert zodat hij of zij er snel weer mee stopt. Zoek naar speelgoed met ‚een open einde’ dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Speelgoed met een open einde zoals blokken, bouwstenen en knutselmaterialen zijn vaak een goede aankoop omdat ze steeds opnieuw kunnen worden gebruikt en op verschillende manieren. Dit speelgoed kan met je kind meegroeien. Een ander groot voordeel van speelgoed met een open einde is dat veel daarvan STEM-leren (wetenschap, technologie, techniek, wiskunde) stimuleren op een leuke en niet-intimiderende manier. Kinderen kunnen ze gebruiken om hun eigen creaties uit te vinden en te bouwen, terwijl ze het ontwerpproces uit de eerste hand ervaren!

Kies speelgoed dat tot de verbeelding spreekt en mogelijkheden biedt voor fantasie

Fantasiespel is een geweldige manier om creativiteit te ontwikkelen en tegelijkertijd taal- en alfabetische vaardigheden te bevorderen. Wanneer kinderen doen alsof ze spelen, bouwen ze een nieuwe woordenschat op terwijl ze verschillende karakters aannemen en nieuwe situaties naspelen. Een speelgoedkassa en speelgeld kunnen uren speelplezier bieden als fantasie winkel. Blokken en speelgoeddieren, auto’s of andere figuren kunnen je kind stimuleren om een miniatuur dierentuin of -stad te bouwen.

beste-educatieve-speelgoed-voor-peuters

Kies voor speelgoed dat sociale vaardigheden en samenspel bevordert

Speelgoed dat samenwerking aanmoedigt, is van vitaal belang voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden op jonge leeftijd. Bordspellen zijn voor de hand liggende keuzes, maar experimenteer kits, puzzels en bouwspeelgoed zijn ook uitstekend als beste educatieve speelgoed voor peuters. Al dit speelgoed laat kinderen namelijk zien hoe ze om de beurt moeten spelen, hoe ze moeten delen en hoe ze compromissen moeten sluiten. Voor oudere kinderen biedt dit soort speelgoed mogelijkheden om te leren samenwerken en problemen als groep op te lossen.

Zoek naar educatief speelgoed dat het verkennen van de echte wereld aanmoedigt

Speelgoed dat kinderen uitnodigt om de wereld om hen heen te verkennen, kan een natuurlijke nieuwsgierigheid opwekken en het verlangen om te leren stimuleren. Een verrekijker of een kit om insecten te vangen zorgt voor urenlang ontdekken en zet kinderen aan om verschillende hoe? en waarom? vragen… en je kunt samen verder gaan ontdekken door boeken te lezen die deze vragen beantwoorden. Experiment Kits en wetenschappelijk speelgoed zijn ook geweldige keuzes. 

Het-beste-educatieve-speelgoed-voor-peuters

Het beste educatieve speelgoed voor peuters: leeftijdsgeschikt

Bordspellen kunnen de wiskundige vaardigheden verbeteren. Voor jonge kinderen biedt het spelen van bordspellen de perfecte gelegenheid om telvaardigheden op te bouwen terwijl ze over een speelbord bewegen. Tijdens het spelen leren ze ook strategieën te bedenken, wat helpt bij het ontwikkelen van zowel wiskundige als cognitieve vaardigheden. Er zijn ook een aantal verschillende bordspellen die leesvaardigheid stimuleren.

Het beste educatieve speelgoed is speelgoed dat de aandacht van kinderen trekt en vasthoudt. Welk speelgoed je ook kiest, een van de beste dingen die je kunt doen, is meedoen aan het plezier. Reserveer elke dag een tijdblok en ga met jouw kind mee tijdens het spelen om leren en binding te stimuleren. Onthoud ten slotte dat je je kind het beste kent  en dat maakt jou een uitstekende beoordelaar om te kiezen welk speelgoed het beste resultaat zal opleveren voor hun groei en ontwikkeling! Hier is onze lijst met het beste educatieve speelgoed voor peuters.

MEGA Bloks Grote bouwtas - 60 blokken
MEGA Bloks Grote bouwtas – 60 blokken

De Mega Bloks First Builders Bag is een goede keuze omdat deze set blokken eindeloze speelmogelijkheden biedt. Blokken bieden jou en je kleintje de kans om het probleemoplossend vermogen en de fijne motoriek te oefenen, maar is ook een geweldige basis voor non-stop fantasiespel.

Het beste educatieve speelgoed voor peuters

De belangrijkste criteria voor een goede setblokken zijn duurzaamheid, een veilige en leuke maat en de mogelijkheid om het goed schoon te maken. De Mega Bloks zijn favoriet bij ouders omdat ze worden geleverd met veel kleurrijke bouwstenen, inclusief speciale vormen die niet duur zijn. Ze klikken mooi in elkaar zonder al te veel druk (handig voor kleine handjes) en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in het zakje met ritssluiting waarin ze worden geleverd.

Learning Resources Numberblocks MathLink cubes
Learning Resources Numberblocks MathLink cubes
Egeltje Prik
Egeltje prik

Wil je weten hoe je aan de fijne motoriek van je peuter kunt werken? Zoek een speeltje dat hun aandacht vasthoudt! ‚Egeltje prik’ krijgt lovende recensies omdat kinderen er net zo dol op zijn als ouders en grootouders. De fel gekleurde stukjes in de vorm van een pin kunnen in en uit de vriendelijke egel worden geplaatst en zijn voor kinderen gemakkelijk vast te pakken.

Met dit schattige speelgoed kun je ook werken aan kleurherkenning, sorteren en tellen, en berg het daarna gewoon als één geheel op. Goed voor een jonge peuter en je budget, en je peuter zal dol zijn op deze leuke kleine egel.

0