Veel mensen kampen met een ongezonde relatie met voeding en lang niet iedereen heeft het door. Jammer, want voeding is noodzakelijk om te leveren en ook nog eens één van de geneugten van het leven. Lees snel verder als je benieuwd of jij controle hebt over je voeding of je voeding controle heeft over jou!
Eten. Veel mensen zijn er gek op, voor anderen is het slechts een noodzaak. De relatie met eten is per persoon verschillend. De één heeft totale controle over wat hij of zij eet, de ander laat zich leiden door vreetbuien en emotie-eten. En dan heb je natuurlijk nog iedereen die daar tussenin zit. Benieuwd hoe jouw relatie met voeding is? Met onze signalen herken jij of je een ongezonde relatie met voeding hebt én we vertellen je gelijk hoe je er wat aan kan doen!
Wat is een (on)gezonde relatie met voeding?
Om vast te stellen hoe jouw relatie met voeding in elkaar zit, is het belangrijk om eerst de definitie van een (on)gezonde relatie met voeding vast te stellen. Dit gaat namelijk verder dan het dieet dat je volgt. Raar, maar waar: iemand die over het algemeen gezonde voeding eet, kan tóch een ongezonde relatie met voeding hebben. Natuurlijk kunnen ongezonde voedingskeuzes een indicatie zijn van een slechte relatie met voeding, maar dit gaat nog veel dieper. Jouw relatie met voeding gaat echt over de mate waarin je controle hebt over wat jij eet en de ruimte die gedachten over voeding innemen in jouw leven. Bij mensen met een gezonde relatie met voeding zit er meestal balans in (on)gezonde voedingskeuzes. Zo kan je bijvoorbeeld een periode wat ongezonder eten, maar toch een prima relatie met voeding hebben. Of door gebrek aan kennis of gevoel van noodzaak minder gezonde voedingskeuzes maken, maar dit vrij makkelijk kunnen veranderen. Iemand met een ongezonde relatie met voeding heeft echter minder of weinig controle op dit gebied.
Vormen van een ongezonde relatie met voeding
Zoals we al uitlegden, kan een ongezonde relatie met voeding allerlei vormen aannemen. Vaak heeft de achterliggende oorzaak ook niet direct te maken met voeding, maar andere behoeften. Een paar vormen van een ongezonde relatie met voeding zijn:
- Anorexia of boulimia
- Vreetbuien
- emotie-eten
- Eten uit verveling
- Geobsedeerd zijn met gezond eten
Herken de signalen
Een ongezonde relatie met voeding is niet aan de buitenkant te zien. Iemand die heel slank is of voor het oog van anderen vaak gezonde voeding eet, kan toch een ongezonde relatie met voeding hebben. Daarom hebben veel mensen het niet door van anderen en worden mensen zelf ook minder snel een spiegel voor gehouden over dit probleem. Vermoed jij dat je een ongezonde relatie met voeding hebt? Dan kunnen deze signalen jou wat meer duidelijkheid geven.
- Eten houdt je de hele dag bezig. Als je het ontbijt net achter de kiezen hebt, denk je alweer aan de volgende maaltijd.
- Dagelijks eet je meer of minder dan je nodig hebt. Dit kan zich ook afwisselen: de ene dag eet je een stuk meer dan je caloriebehoefte en de volgende dag een stuk minder.
- Je hebt weinig controle over hoeveel je eet. Daarom blijft het nooit bij één snoepje of koekje. Als je begint met de hele zak, pak of reep op.
- Ongezond eten voelt even goed en eindigt dan altijd in schuldgevoel.
- Je probeert emoties weg te eten.
- Je probeert gelukstofjes aan te maken door eten om verveling of een sombere stemming tegen te gaan
Als je (een deel van) deze signalen herkent, is er nog niet gelijk reden voor paniek. Zoals met alle relaties, kan je er gewoon aan werken. De volgende tips kunnen jou daar bij helpen.
Geef gehoor aan de wensen van je lichaam
Als je een ongezonde relatie met voeding hebt opgebouwd, is de kans groot dat je hebt afgeleerd om naar je lichaam te luisteren. De mens is namelijk een complex wezen en ons lichaam zit ontzettend goed in elkaar. Daarom weet je eigenlijk precies waar je lichaam behoefte aan heeft. Om je relatie met voeding te verbeteren, is het dus belangrijk om ook de relatie met je lichaam te herstellen. Probeer de komende tijd te eten wanneer je lichaam het aangeeft. Heb je honger? Dan eet je iets! Begin je vol te raken en is het eten eigenlijk al niet meer lekker? Dan stop je met eten, ook als je bord nog niet leeg is of er nog een paar chipjes in de zak zitten. Laat alle regels even los en probeer je weer te laten leiden door waar je lichaam om vraagt.
Krijg je juiste voedingsstoffen binnen
Bewerkt voedsel verstoort de natuurlijk signalen van je lichaam behoorlijk. Dit bevat namelijk weinig voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Uiteindelijk zorgt dit er voor dat je wel gegeten hebt, maar snel weer honger krijgt. Op die manier krijg je uiteindelijk te veel calorieën binnen en te weinig nutriënten. Eet daarom zo veel mogelijk gezond, onbewerkt voedsel als groenten, fruit, noten, zaden, vette vis, mager vlees en (olijf)olie. Dan zul je snel merken dat je minder behoefte krijgt aan overeten.
Vervang eten uit stress of verveling voor een gezondere gewoonte
Eet jij vaak om verveling of onaangename emoties te dempen? Vervang deze gewoonte dan voor een gezondere gewoonte die ook gelukstofjes geeft. Denk ik:
- Sporten voor endorfine
- Breien of haken (terwijl je tv kijkt) om bezig te blijven
- Dansen of zingen voor de goede vibes
- Ademhalingsoefeningen voor de rust
Onthoudt dat jouw relatie met voeding niet in één dag herstelt is. Zoals elke relatie, kan je te maken krijgen met ups en downs. Dit is geen probleem, zolang je er maar aan werkt om uiteindelijk een goede balans te creëren.