Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Goedkope manieren om je energierekening omlaag te krijgen

Op een koude winterdag blijf je het liefst binnen en comfortabel door de verwarming van je huis. Dan krijg je de energierekening binnen en vooral nu valt die hoogstwaarschijnlijk hoger uit dan normaal, veel hoger. Huisverwarming is meestal een van de belangrijkste kosten voor een huishouden, warmte maakt vaak meer dan 40% uit van een energierekening. Er zijn dingen die je kunt doen om je energierekening lager te krijgen, de efficiëntie van het verwarmingssysteem te verbeteren en geld te besparen op warmte. Sommige oplossingen zijn klein, zoals de aanschaf van warme sokken dames  en andere oplossingen zijn wat groter, zoals een nieuwe isolatie in huis. Lees dan ook snel verder om te kijken wat je kunt doen om je energierekening omlaag te krijgen.

Een kleine verandering, die niet veel kost, is je net wat warmer aankleden als je ’s avonds op de bank ligt. Trek eens een trui aan in plaats van een shirt, of schaf een paar thermosokken dames aan in plaats van die oude sportsokken met gaten. Soms zit de oplossing in kleine dingen en dat is bij deze eerste tip absoluut zo. Volgens onderzoek hebben we het minder snel koud als onze voeten warm zijn en met een kleine investering in een nieuw paar thermosokken kan de thermostaat ’s avond s1 of 2 graden kouder gezet worden!

Hoe meer kleding je in de winter draagt, hoe minder snel je de verwarming in huis aan hoeft te zwengelen. Afhankelijk van jouw tolerantie voor kou, merk je direct een verschil in warmte als je een trui over een shirt met korte mouwen aantrekt of overschakelt op het dragen van een broek die is gemaakt van een steviger materiaal, zoals wol. Het is ook een goed idee om in de winter niet op blote voeten door het huis te lopen. Een paar hierboven reeds genoemde thermosokken verwarmen je voeten en houden ook de rest van je lichaam warm.

Als je ’s avonds thuis rondhangt, een romantische serie op netflix kijkt of een boek leest, kruip dan onder een deken om warm te blijven zonder de verwarming hoger te zetten. Het is ook een goed idee om een ​​of twee extra dekens op je bed te leggen, zodat je de thermostaat ook lager kunt zetten terwijl je slaapt.

Laat de zon je huis opwarmen

In de winter zie je misschien minder van de zon, maar helemaal weg is hij niet. Je kunt de warmte van de zonnestralen gebruiken om jouw huis overdag te verwarmen. Als je zonneschermen, jaloezieën of gordijnen hebt, open ze dan op zonnige dagen om te profiteren van de warmte van het zonlicht. Sluit de gordijnen of jaloezieën ’s nachts om een ​​extra isolatielaag voor de ramen te creëren.

Sluit ongebruikte kamers af

Afhankelijk van de grootte van je huis en hoeveel mensen er wonen, heb je misschien wat kamers die je niet of nauwelijks gebruikt. Het is niet nodig om de ongebruikte ruimtes van je huis te verwarmen. Om geld te besparen op de stookkosten, sluit je de deur van ruimtes die je niet regelmatig gebruikt. Je kunt ook eventuele ventilatieopeningen in de kamers die je niet gebruik, sluiten, zodat er geen warme lucht uit de kanalen naar buiten verdwijnt. Om die kamers effectief af te sluiten, stop je een handdoek of tochtblokkering aan de onderkant van de deur.

Thuis koken of bakken

Thuis bakken of koken van maaltijden helpt je niet alleen om te besparen op restaurantrekeningen, maar het zal ook helpen om de verwarmingsrekening te verlagen. De warmte van het fornuis of de oven zal helpen om je keuken op te warmen. Als je klaar bent met bakken, zet je de oven uit en laat je de deur een beetje open staan, zodat de warme lucht kan ontsnappen en je keuken kan verwarmen.

0